Alle, der har været på en efterskole, har prøvet det. Når det er spisetid, stimler alle eleverne sammen og kommer ind og sidder ved bordene. De begynder at sende fade rundt til hinanden eller går op og henter mad, sidder og spiser sammen, griner sammen, snakker sammen, er stille sammen, giver beskeder til hinanden. Og når de er færdige, samler de tallerkenerne sammen. Man får sådan en familiefølelse, når man spiser med hinanden, og det er en af de fineste former for pædagogik. Jeg elsker det på vores efterskoler, og jeg ville ønske, at det også var sådan i folkeskolen. Der er alle mulige argumenter for at indføre skolemad, men jeg har lyst til at starte her, for det vigtigste for mig er det pædagogiske i at spise sammen og have fællesskabet med hinanden.
I de her år er der jo bare for mange forældre, som vælger folkeskolen fra, fordi de er bange for, at de ikke får den kvalitet, de gerne vil have, og fordi de tror, at de kan få noget bedre til deres børn et andet sted. Det synes jeg vi skal tage mere alvorligt, end vi gør, for folkeskolen er fundamentet for vores samfund. Det er der, vi kommer til at gå i skole på kryds og tværs med hinanden, og det skal vi tage alvorligt. Derfor har vi et ansvar for her i Folketinget at ville folkeskolen og at ville prioritere folkeskolen i en sådan grad, at vi laver så god en skole, at flere forældre har lyst til at vælge den. Jeg tror, at det at have et godt og sundt og hyggeligt og sjovt måltid med hinanden vil have en stor betydning for det; så det har en værdi i sig selv.
Men derudover er der jo også alt mulig, vi ved om skolemad. Vi ved, at det er med til at øge sundheden, at det gør det nemmere at koncentrere sig, at man lærer noget mere, at man i det hele taget jo på den måde får mere ud af at gå i skole. Det har også en betydning for den sociale arv. Nogle partier har snakket meget om forældrenes ansvar, men virkeligheden er jo bare, at der hver evig eneste dag i skolen er børn, som ikke får madpakke med, eller som har en tom madkasse med fra i går, hvor der ikke er blevet puttet noget i, eller som har noget med, som de synes er så pinligt at skulle åbne foran de andre børn.
Der er en kæmpe ulighed i de madpakker, og hvis vi gerne vil have en folkeskole, hvor alle elever får en chance, hvor alle elever er en del af fællesskabet, så betyder det noget, at man kan sidde og spise maden sammen. Jeg tror også på – og det ved vi jo også – at når man laver skolemad, især på den måde, hvor eleverne selv er med i køkkenet, så er det jo også en gave til børnene at introducere dem til al mulig forskellig mad. Det også lidt et svar til den konservative ordfører. Altså, hvis vi gerne vil have, at vores børn skal være nysgerrige på mad, hvis vi gerne vil have, at de skal lære at lave bæredygtig mad, så gør det at gå i køkkenet sammen en forskel.
Jeg besøgte lige en skole for nylig, hvor de kunne se, at når det var nogle af vennerne, der havde været i køkkenet, så smager man også på noget af det, som man ellers ikke ville kunne lide, fordi det er ens venner, der har lavet det. Og endelig kan det her med skolemad betyde, at lige så meget som vi kan tale ansvaret for forældrene op, lige så meget er det en mulighed for, at vi børnefamilier, som har travlt, ville kunne bruge tiden på noget andet. Vi ville kunne lege med vores børn, vi ville kunne læse, vi ville kunne gøre noget andet, hvis ikke vi skulle lave madpakkerne. Jeg tror egentlig, at der, når det kommer til stykket, faktisk ville være ret mange forældre, der ville synes, at det var ret dejligt.
Men det har jo været en lidt sjov debat. Man må sige, at vi har delt os efter anskuelse. Tak til de partier, som har bakket op – tydeligst var det SF, Enhedslisten, Alternativet. Jeg hørte også, at Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti i hvert fald var enige i, at skolemad er en god idé. To partier – Liberal Alliance og De Konservative – var direkte imod, de er sådan nærmest lidt ideologisk imod skolemad. Så er der regeringspartierne, nemlig Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, som i deres taler siger al mulig fint om skolemad, men som bare ikke vil prioritere pengene til det.
Derfor vil jeg også gerne sige meget tydeligt til dem, der har fulgt debatten, og som har hørt argumentet fra Moderaterne om, at man ikke lige har 3 mia. kr.: Jamen jeg har jo helt med vilje lavet et forslag, som handler om, at vi skal have nogle drøftelser, fordi der kan være mange forskellige modeller. Jeg ved jo godt, at hvis man som parti fremsætter et forslag, der koster 3 mia. kr., så er det alt for nemt for en regering at sige: Det stemmer vi ned, for det har vi ikke nogen penge til.
Derfor har jeg jo gjort mig umage med at formulere et forslag, så alle de partier, som går ind for skolemad, og som synes, det er en god idé, kan stemme for det, så vi kan komme i gang med at diskutere det. Og så må vi jo se, hvad ambitionerne rækker til. Vi kan jo starte med at lave nogle forsøg. Man kan lave forskellige tildelinger, man kan lave det i forskellig skala for bare at komme i gang. Derfor er jeg fuldstændig uforstående over for, at de regeringspartier, som egentlig synes, at skolemad er en god idé, ikke kan stemme for det her forslag.
Det får mig lidt til at tænke på den debat, vi har haft de senere dage om regnemodeller, for det er sådan set meget forfriskende, at der er kommet så stor en debat om, hvordan vi prissætter ting, og hvordan vi regner på det. Jeg synes, at det her med skolemad er et virkelig godt eksempel på noget, som, når det kommer igennem Finansministeriets maskine, ser utrolig dyrt ud, selv om alle, der interesserer sig for det, jo tænker, at det er noget, der giver så god mening, at det på sigt jo vil føre alt muligt godt med sig; så det giver ikke mening, at det er så dyrt.
Men det afslører jo også bare lidt, at det ikke kun er en diskussion om regnemodeller, men er en diskussion om politisk prioritering. Altså, det her handler jo om, om man vil folkeskolen, om man vil prioritere folkeskolen – det er også derfor, vi har fremsat forslaget. For i Radikale Venstre ønsker vi at lave en ny generationskontrakt. Vi ønsker, at vi her i Folketinget prioriterer en større del af vores penge til folkeskolen. Og for mig er det allervigtigste – for også at svare Danmarksdemokraterne – at vi har lærere, som har tid til at forberede sig, og som har materialer til at lave god undervisning. Men vi ønsker at prioritere folkeskolen så meget, at vi også får råd til at lave god skolemad, fordi jeg tror, at det fællesskab, der er omkring skolemaden, kan noget virkelig værdifuldt i vores skole.
Så tak for debatten for nu. Vi kommer til at fortsætte med at kæmpe for det, for jeg vil virkelig folkeskolen, og jeg ønsker mig sådan, at vi i dansk politik på et tidspunkt virkelig begynder at træffe de store beslutninger, virkelig at prioritere vores skole, for det synes jeg vores børn fortjener. Og vi kunne lave den fedeste folkeskole, hvis bare vi var villige til at investere det, det koster. Jeg synes stadig væk, det er så mærkeligt, at regeringen bare kan finde pengene til forsvaret, men når det kommer til vores børn, bliver man ved med at skyde det ned med, at man ikke kan prioritere pengene til det.