Præsidiet besøger Indien
Udvalg: Folketingets Præsidium
Startdato: 03-03-2024
Slutdato: 09-03-2024
Formål

Folketingets Præsidium besøger Indien den 3. - 9. marts 2024. Besøget er en anledning til at styrke Danmarks tætte forhold til Indien og markere 75-året for diplomatiske relationer mellem de to lande. Her kan fremhæves den betydelige fremdrift i det Grønne Strategiske Partnerskab mellem de to lande. Partnerskabet har sikret Danmark en unik position i Indien som en strategisk og nær samarbejdspartner, der kan yde et afgørende bidrag til landets grønne omstilling. Partnerskabet indeholder også en gensidig forpligtelse på tættere parlamentarisk samarbejde med Indien, som er verdens største demokrati. Da Indien samtidig afholder parlamentsvalg i april og maj 2024 er besøget ideelt timet til at give Præsidiet et unikt indblik i de nationale demokratiske processer. Præsidiets besøg understreger også dansk prioritering af det bilaterale samarbejde med Indien, herunder at understøtte eksportmuligheder for danske virksomheder i Indien. Indien er en vigtig partner pga. landets stigende geopolitiske betydning, behovet for at styrke relationerne med andre demokratier og sikre stabiliteten i Indo-Stillehavsregionen. Indien er verdens femtestørste økonomi, det mest folkerige land og har potentialet til i de kommende år at blive et af verdens største markeder for vedvarende energi.

Deltagere
Øvrige deltagere

Direktør Marie Hansen
Vicedirektør Torben Skovgaard Andersen
Formandskonsulent Magnus Brunés
Formandssekretær Charlotte Friis

Program

Præsidiet besøger i Indien både New Delhi og Mumbai. I New Delhi vil Præsidiet have højniveaumøder med relevante politikere og parlamentarikere. Der planlægges bl.a. møde med topledelsen i det indiske parlament for at understøtte fælles erfaringsudveksling og drøfte mulighederne for tættere samarbejde mellem de to parlamenter. Der vil også være møder med centrale institutioner som valgkommissionen og menneskerettighedsrådet. Møder med regerings- og oppositionspolitikere vil dertil give forståelse af den politiske udvikling på et afgørende tidspunkt, og i partiernes valgstrategier og visioner for fremtidens Indien.

I Mumbai aflægges bl.a. besøg hos Mærsks store havneterminal, der vil illustrere, hvordan grønne løsninger konkret bringes i anvendelse i Indien. Besøget vil indeholde møder med delstatspolitikere, herunder Maharashtras guvernør, og der vil være lejlighed til at drøfte den lokale valgkamp op til det nationale valg, samt de lokale politiske dynamikker, der er afgørende i indisk politik. Besøg ved Mumbais børs, Bombay Stock Exchange, og virksomheden Larsen & Toubro vil give indblik i den økonomiske udvikling og forretningsmulighederne i Mumbai.

Budget
490.000 kr.
Regnskab
Afventer indtil regnskabet foreligger