L 9 Forslag til lov om ændring af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige, kildeskatteloven, opkrævningsloven og skatteforvaltningsloven.

(Gennemførelse af aftale om initiativer til effektiv opkrævning og gældsinddrivelse i skattevæsenet m.v.).

Af: Skatteminister Jeppe Bruus (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2023-24
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-10-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 10-10-2023
Betænkning afgivet 15-11-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 21-11-2023
Delt i:
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Lovforslaget har bl.a. til formål at gennemføre visse dele af aftale om initiativer til effektiv opkrævning og gældsinddrivelse i skattevæsenet, som blev indgået den 1. juni 2023 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet.

Det foreslås at forlænge forældelsesudskydelsen for gæld under inddrivelse i DMI og SAP 38 og perioden, hvor det er muligt at anvende paralleldriftsreglerne, og genindføre den særlige regel for afskrivning.

Herudover foreslås tiltag, der muliggør tværgående lønindeholdelse i DMI, og tiltag, der afhjælper problemerne med låste indbetalinger, hvor skyldnere ikke har mulighed for at betale gæld, fordi den er under oprydning. Der foreslås på baggrund heraf regler om rentestop for gæld under oprydning, en bagatelgrænse for afskrivning på 2.000 kr. og en forlængelse fra 6 til 12 måneder af den afklaringsperiode, som Gældsstyrelsen har til at afklare gæld under oprydning, hvor der er sket indbetalinger på gælden.

Samtidig foreslås der ændringer af reglerne om bl.a. opkrævning af restskat og udbetaling af overskydende skat for at understøtte systemhåndteringen og praksis på området. Endelig foreslås det, at opkrævningen af en særlig afgift vedrørende feriemidler kan ske via skattekontoen, og at Gældsstyrelsen skal overtage inddrivelsen af kommunale byggesagsgebyrer m.v.

Det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. januar 2024. Visse dele, f.eks. tiltagene vedrørende tværgående lønindeholdelse, sættes i kraft via en bekendtgørelse.