L 76 Forslag til lov om ændring af lov om leje, lov om boligforhold, lov om leje af almene boliger og forskellige andre love.

(Refusion af udlejerens udgifter til månedlige forbrugsmålinger, rettelser som følge af sammenskrivningen af lejelovgivningen og tilbudspligt).

Af: Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Udvalg: Boligudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 09-11-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 17-11-2023
Betænkning afgivet 07-12-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 12-12-2023
3. behandlet, vedtaget 19-12-2023
Ministerområde:
Social-, Bolig- og Ældreministeriet
Resumé:
Lovforslaget udmønter nogle af de dele af »Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om bygge- og boligpolitiske indsatser« indgået den 15. maj 2023, som forudsætter ændringer i lejelovgivningen.

Forslaget indeholder for det første en række præciseringer og tilføjelser til lejeloven, boligforholdsloven og almenlejeloven, som skal rette op på fejl opstået i forbindelse med sammenskrivningen af lejelovgivningen. Bl.a. (gen)indsættes hjemmel i lejeloven til, at lejen i omkostningsbestemte og gennemgribende moderniserede lejemål i regulerede kommuner efter aftale kan reguleres én gang årligt efter stigningerne i Danmarks Statistiks nettoprisindeks. For det andet foreslås indsat en hjemmel i lejeloven og almenlejeloven til, at udlejerne kan få refunderet udgifter, som udlejeren må afholde til tredjepart for at opfylde nye krav om månedlige leverancer af oplysninger om forbrug af varme m.v., hos lejerne. For det tredje foreslås en ændring af lejelovens regler om tilbudspligt.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2024 med undtagelse af forslaget, som vedrører indsættelse af hjemmel i lejeloven til at aftale regulering efter stigningerne i Danmarks Statistiks nettoprisindeks, som skal finde anvendelse fra den 1. juli 2022, hvor den nye lejelov og lov om boligforhold trådte i kraft.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 109 (S, V, SF, M, DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT, NB og UFG), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.