L 6 Forslag til lov om ændring af aktiesparekontoloven, aktieavancebeskatningsloven, ligningsloven og forskellige andre love.

(Forhøjelse af loftet for indskud på aktiesparekontoen, ændret status for aktier optaget til handel på en multilateral handelsfacilitet, diverse justeringer af reglerne vedrørende investeringsinstitutter, justering af visse indberetningsregler m.v.).

Af: Skatteminister Jeppe Bruus (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-10-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 10-10-2023
Betænkning afgivet 15-11-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 21-11-2023
3. behandlet, vedtaget 23-11-2023
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Lovforslaget har bl.a. til formål at sikre, at skattereglerne understøtter en forudsigelig, rimelig og fair beskatning af investeringer i aktier, investeringsbeviser og andre værdipapirer m.v., samtidig med at reglerne gøres så enkle og administrerbare som muligt for både udbydere, investorer og Skatteforvaltningen.

Som en udmøntning af Aftale om finansloven for 2023 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti foreslås en gradvis forhøjelse af loftet for indskud på aktiesparekontoen i 2024-2026.

Dertil foreslås det at permanentgøre de forlængede frister for betaling af skat og afgift og at skabe mulighed for, at Skatteforvaltningen kan godkende en senere oprettet aktiesparekonto som gyldig i stedet for en tidligere oprettet i visse tilfælde, hvor en person har oprettet mere end én aktiesparekonto.

Det foreslås endvidere, at personers aktier optaget til handel på en multilateral handelsfacilitet skal behandles på samme måde som aktier optaget til handel på et reguleret marked, og dermed at disse aktier skal ændre status fra unoterede til noterede.

Derudover foreslås forskellige justeringer af reglerne vedrørende investeringsinstitutter. Det foreslås bl.a. at ophæve reglen om, at deltagere i investeringsinstitutter med minimumsbeskatning, hvor investeringsinstituttet ikke har foretaget en rettidig indsendelse af oplysninger om minimumsindkomsten og dens sammensætning, ud over for det givne år tillige skal være undergivet lagerbeskatning af deres beviser i investeringsinstituttet i yderligere 4 år. Dertil foreslås det, at investeringsinstitutter med minimumsbeskatning, der fravælger deres status som investeringsinstitut med minimumsbeskatning, i alle tilfælde skal indsende en meddelelse herom til Skatteforvaltningen.

Det foreslås endvidere, at investeringsinstitutter med minimumsbeskatning skal medregne gevinst og tab på hybride udstedelser omfattet af statsskatteloven ved opgørelsen af den årlige minimumsindkomst. I den forbindelse foreslås det at ændre definitionen af et rent obligationsbaseret investeringsinstitut med minimumsbeskatning, således at også investeringsinstitutter, der investerer i hybride udstedelser omfattet af statsskatteloven, kan opnå status som rent obligationsbaseret investeringsinstitut med minimumsbeskatning.

Det foreslås samtidig, at skatteindberetningsloven ændres, så indberetning af afkast samt erhvervelser og afståelser af hybride udstedelser, der er omfattet af statsskatteloven, indberettes til Skatteforvaltningen efter samme regler som obligationer, og at der indføres indberetningspligt, for så vidt angår udlodning af likvidationsprovenu fra selskaber.
Endelig foreslås enkelte justeringer, som navnlig har til formål at sikre overensstemmelse med EU-retten og de danske dobbeltbeskatningsoverenskomster.

Det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. januar 2024.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 109 (S, V, SF, M, DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT og UFG), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 1 (Theresa Scavenius (UFG)).