L 56 Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi og lov om ændring af lov om elforsyning, lov om fremme af vedvarende energi og elsikkerhedsloven og om ophævelse af lov om tilskud til fremme af vedvarende energi i virksomheders produktionsprocesser.

(En forenklet og hurtig ansøgnings- og tilladelsesproces for repowering af bestående elproduktionsanlæg på havet, tinglysning vedrørende elproduktionsanlæg i den eksklusive økonomiske zone, justering af administrationen af visse pristillægsordninger til VE-anlæg og forlængelse af frist for anmodning om udbetaling af tilskud).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 25-10-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 03-11-2023
Betænkning afgivet 07-12-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 12-12-2023
3. behandlet, vedtaget 14-12-2023
Ministerområde:
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Resumé:
Lovforslaget har til formål at sikre korrekt implementering af VE II-direktivet. Klima-, energi- og forsyningsministeren bemyndiges således til at kunne fastsætte regler om en forenklet og hurtig ansøgnings- og tilladelsesproces for repowering af bestående elproduktionsanlæg på havet.

Lovforslaget foreslår også justeringer i reglerne for administrationen af pristillægsordninger for visse vedvarende energianlæg med fast afregningspris for bedre at håndtere perioder med høje elpriser på markedet.

Derudover foreslås bl.a. en ændring af visse regler for udpegning af elektricitetsoperatører, og at fristen for indgivelse af anmodning om udbetaling af tilskud til projekter, der erstatter fossile brændsler med bl.a. vedvarende energi, udsættes fra den 31. december 2023 til den 31. december 2027.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 106 (S, V, SF, M, DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT og Jon Stephensen (UFG)), imod stemte 2 (NB og Lars Boje Mathiesen (UFG)), hverken for eller imod stemte 0.