L 55 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning og lov om gasforsyning.

(Forenkling af forretningsplanen og justering af den økonomiske regulering af den systemansvarlige virksomhed i el- og gassektoren m.v.).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 25-10-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 03-11-2023
Betænkning afgivet 07-12-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 12-12-2023
3. behandlet, vedtaget 14-12-2023
Ministerområde:
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Resumé:
Lovforslaget har til formål at muliggøre en mere fleksibel, hurtig og tidssvarende justering af indtægtsrammen for de aktiviteter, Energinet udfører som henholdsvis systemansvarlig virksomhed i elsektoren og systemoperatøren i gassektoren, således at fastsættelsen af indtægtsrammen bliver mere forudsigelig i forhold til de opgaver, der skal varetages.

Med lovforslaget foreslås det, at differencer i forbrugernes eller Energinets favør ikke forrentes, omkostninger til nettab defineres som ikkepåvirkelige omkostninger og undtages fra selskabsøkonomiske incitamenter og effektiviseringskrav. Det foreslås, at den systemansvarlige virksomhed skal have en risikojusteret forrentning.

Forslaget har herudover til formål at forenkle Energinets forretningsplan og at gøre planen mere fleksibel ved at ændre godkendelsesprocesserne. Det foreslås, at forretningsplanen i sin helhed ikke skal godkendes af klima-, energi- og forsyningsministeren, men at det alene er nye aktiviteter og aktivitetsændringer, der medfører meromkostninger, som vurderes.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2024.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 107 (S, V, SF, M, DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT og Jon Stephensen (UFG)), imod stemte 2 (NB og Lars Boje Mathiesen (UFG)), hverken for eller imod stemte 0.