L 160 Forslag til lov om ændring af lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET), lov om etablering af et udvalg om forsvarets og politiets efterretningstjenester og lov om beskyttelse af whistleblowere.

(Styrkelse af tilsynet med efterretningstjenesterne).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Fremsat

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 24-04-2024
Sat på dagsorden til 1. behandling 03-05-2024
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Lovforslaget handler om at styrke tilsynet med efterretningstjenesterne. Det indeholder ændringer i lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET-loven), lov om etablering af et udvalg om forsvarets og politiets efterretningstjenester (UET-loven) og lov om beskyttelse af whistleblowere. Ændringerne vil blandt andet medføre legalitetskontrol med PET’s operative opgaver, en udvidelse af tilsynets adgang til oplysninger m.v. hos PET, mundtlige redegørelser fra Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne (UET) og en ekstern whistleblowerordning i PET.

Forslaget har til formål at gennemføre den politiske aftale ”Aftale om styrkelse af tilsynet med efterretningstjenesterne” fra den 28. februar 2024.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. oktober 2024. Enkelte dele af loven foreslås at træde i kraft den 1. januar 2025.