L 16 Forslag til lov om ændring af lov om private fællesveje, lov om letbane på Ring 3 og lov om anlæg af en ny Storstrømsbro og nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro.

(Etablering af en tilladelsesordning for ledninger, kabler og tilbehør i private fællesveje på landet og tilpasning af visse anlægslove til VVM-direktivet og naturbeskyttelsesdirektiverne).

Af: Transportminister Thomas Danielsen (V)
Udvalg: Transportudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-10-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 26-10-2023
Betænkning afgivet 21-11-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 28-11-2023
3. behandlet, vedtaget 30-11-2023
Ministerområde:
Transportministeriet
Resumé:
Lovforslaget har til formål, at ledningsejere af ledninger, kabler og tilbehør hertil skal have hjemmel til at anmode kommunalbestyrelser om at meddele tilladelse til at placere ledninger, kabler og tilbehør hertil ved private fællesveje og fællesstier på landet. Dertil får transportministeren hjemmel til at bekendtgøre, hvilke typer af infrastruktur denne ændring gælder. Forslaget udmønter initiativet om bedre gravearbejde på private fællesveje, der indgår i aftalen ”En markedsbaseret og teknologineutral telepolitik” indgået den 21. december 2021 mellem den daværende regering (Socialdemokratiet,) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Derudover tilføjer loven hjemler til straffebestemmelser for letbane på Ring 3 og lov om anlæg af en ny Storstrømsbro og nedrivningen af den eksisterende Storstrømsbro. Endvidere tilføjer lovforslaget en bemyndigelsesbestemmelse for letbane på Ring 3, der vil sikre overensstemmelse med beskyttelsesordningerne i naturbeskyttelsesdirektiverne.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 106 (S, V, SF, M, DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT og Jon Stephensen (UFG)), imod stemte 1 (Lars Boje Mathiesen (UFG)), hverken for eller imod stemte 1 (NB).