L 149 Forslag til lov om ændring af retsplejelov for Færøerne og lov for Færøerne om fuldbyrdelse af straf m.v.

(Ajourføring af retsplejelov for Færøerne og indførelse af fodlænke- og udstationeringsordning på Færøerne).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Færøudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 03-04-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 18-04-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 21-05-2024
Sat på dagsorden til 3. behandling 23-05-2024
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Lovforslaget er udarbejdet efter ønske fra Færøernes landsstyre og har til formål at gennemføre en række ændringer af den færøske retsplejelov og lov om fuldbyrdelse af straf.
Lovforslaget vil ajourføre den færøske retsplejelov med de ændringer, som den danske retsplejelov har gennemgået siden 2018, medmindre der er færøske forhold, der lægger op til andet. Færøernes Politi får bl.a. mulighed for at anmode Den Nationale Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) om at fungere på Færøerne, og Det Uafhængige Tilsyn med Bevismidler får kompetence til at føre tilsyn på Færøerne. Herudover giver lovforslaget politiet adgang til i ekstraordinære situationer at benytte relevant tv-overvågning for at forhindre særligt alvorlige forbrydelser.
Ændringerne i lov om fuldbyrdelse af straf har til formål at indføre en fodlænke- og udstationeringsordning på Færøerne for at give kriminalforsorgen mere fleksible rammer for tilrettelæggelsen af afsoningen og dermed understøtte kriminalforsorgens muligheder for at varetage opgaven med fuldbyrdelse af straf på Færøerne. Samtidig giver udstationeringsordningen mulighed for, at færinger, der afsoner i Danmark, tidligere vil kunne blive overført til Færøerne.
Det foreslås, at loven træder i kraft 1. juli 2024.