L 128 Forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v.

(Styrkelse af mindreårige patienters rettigheder, anvendelse af metaldetektorer, videregivelse af oplysninger til politiet i forbindelse med fælles udkørsel til borgere m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Fremsat

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 29-02-2024
Sat på dagsorden til 1. behandling 02-04-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 16-05-2024
Sat på dagsorden til 3. behandling 21-05-2024
Ministerområde:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Resumé:
Forslaget indebærer, at rettigheder for mindreårige patienter under 15 år styrkes, så disse får de samme retssikkerhedsmæssige garantier som patienter, der er fyldt 15 år.

Forslaget gør det muligt at anvende metaldetektorer på psykiatriske afdelinger og ambulatorier, rutinemæssigt og ved mistanke om, at nogen prøver at medbringe farlige genstande.

Forslaget medfører derudover, at sundhedspersoner kan videregive relevante sundhedsoplysninger til politiet i forbindelse med fælles udkørsel til personer med eventuelle psykiske lidelser eller udfordringer.

Forslaget medfører desuden, at en psykiatrisk patients krav om erstatning skal behandles efter reglerne i retsplejelovens kapitel 43 a, uanset om det drejer sig om frihedsberøvelse eller tvangsfiksering.

Endelig indebærer forslaget, at revisionsbestemmelser om notatpligt for den faste vagt for bæltefikserede patienter og om særlige regler for personer i varetægtssurrogat ophæves, og at ministeren får mulighed for at ændre, hvor ofte notater vil skulle udarbejdes af den faste vagt for bæltefikserede patienter.

Det foreslås, at loven træder i kraft 1. juni 2024.