L 106 Forslag til lov om ændring af vandsektorloven, lov om vandforsyning m.v., lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. og lov om kommuners afståelse af vandselskaber.

(Styrkelse af økonomisk tilsyn og takstkontrol m.v. i vandsektoren).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-02-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 27-02-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 07-05-2024
Sat på dagsorden til 3. behandling 14-05-2024
Ministerområde:
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Resumé:
Forslaget indeholder ændringer af en række love vedrørende vandsektoren og har til formål at styrke det økonomiske tilsyn og takstkontrol m.v. i vandsektoren. Forslaget implementerer dele af den politiske aftale om justeret økonomisk regulering af vandsektoren af 22. november 2018 af den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Forslaget indebærer, at det statslige økonomiske tilsyn, Forskningssekretariatet, tilføres redskaber til at føre effektiv administration og tilsyn med den økonomiske regulering af vandsektoren. F.eks. sikrer forslaget klare rammer for tilsynet og styrker det med regler om markedsmæssighed i aftaler og håndhævelsesmuligheder af disse med henblik på at sikre forbrugersikkerheden. Det foreslås også, at tilsynets navn ændres til Vandsektortilsynet.

Forslaget ændrer også reguleringen af den kommunale kontrol af takster og leveringsbetingelser med henblik på at sikre en mere ensartet og effektiv kontrol på tværs af kommuner og over tid øge forbrugerbeskyttelsen, fremme ensartede konkurrencevilkår for tilsluttede erhvervsvirksomheder og sikre forbrugernes interesse i gennemsigtighed.

Derudover har forslaget til hensigt at ændre den måde, som overholdelsen af vandselskabernes økonomiske rammer kontrolleres på, så reglerne forenkles, kontrollen bliver lettere at udføre og vandselskaberne får forøget fleksibilitet.

Forslaget indebærer således også, at vandselskaberne får mulighed for at opkræve takstmidler hos forbrugerne for tillægsberettigede omkostninger allerede i det år, hvor omkostningerne afholdes, en udvidelse af vandselskabernes klageadgang og en forenkling af kravene til behandling af takster.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2024 med undtagelse af visse elementer, som foreslås at træde i kraft den 1. januar 2025.