Miljø- og Fødevareudvalget (MOF) Alm. del

Samling: 2023-24

Spørgsmål 838

Ministeren bedes svare konkret og fagligt inden for sit ressort på følgende spørgsmål, da de ikke blev besvaret fyldestgørende under udvalgsbehandlingen af B 178: - Spørgsmål nr. 2 til B 178 ”Er regeringen enig i, at minimumsimplementering af EU-lovgivning har ført til, at målene i vandrammedirektivet, havstrategidirektivet og habitatdirektivet endnu ikke er nået i Danmarks marine områder?” - Spørgsmål nr. 4 til B 178 ”Det fremgår af høringsbrev fra den 29. november 2018 ifm. fastsættelse af miljømål for god miljøtilstand i Første del af Danmarks Havstrategi II, at ”Første del af Danmarks Havstrategi II følger en minimumsimplementering, jf. regeringens byrdestop. Samlet vurderes strategien ikke at have nogen erhvervsøkonomiske eller væsentlige administrative konsekvenser.” Ministeren bedes derfor besvare følgende: 1) Er det den nuværende regerings opfattelse, at man kan få god miljøstand i havet ved igen at anvende principperne for minimumsimplementering af EU-lovgivning og undgå byrder for erhvervslivet? 2) Påtænker regeringen at anvende kriterierne for minimumsimplementering igen, når miljømålene for havet i Danmark skal opdateres i år? 3) Hvis ja, hvad er så konsekvenserne for havmiljøet af, at principperne anvendes?” - Spørgsmål nr. 5 til B 178 ”Vil ministeren oplyse, om principperne for minimumsimplementering er anvendt ifm. Indsatsprogrammet under Danmarks Havstrategi 2024? Og er der i virkeligheden reelt tale om en ”underimplementering” af EU’s havstrategidirektiv, når der ikke er iværksat de tilstrækkelige indsatser til at opnå god miljøtilstand i år 2020, som krævet i direktivet? Der henvises til ministerens forord: ”Vi løser ikke alle havets problemer med dette indsatsprogram. Det er et langt sejt træk”, Danmarks Havstrategi II, Tredje del, Indsatsprogram, Miljøministeriet, 2024.” - Spørgsmål nr. 8 til B 178 ”Vil ministeren oplyse, om den eksisterende praksis for tilladelser til udledning af miljøfarlige stoffer til havmiljøet hænger sammen med principperne om minimumsimplementering? Dvs. er vejledninger m.v. udarbejdet på baggrund af et ønske om minimumsimplementering af EU-lovgivning? Der henvises til artiklen ”Cheminova pumper miljøfarlige stoffer ud i et hav, der allerede er forurenet: Miljøministeriet har i årevis undladt at gribe ind”, www.dr.dk, den 28. april 2024.” - Spørgsmål nr. 9 til B 178 ”Vil ministeren oplyse, om der for at opfylde regeringens principper om minimumsimplementering er en generel politisk villighed til at tage en procesrisiko ift. en evt. sag ved EU-domstolen frem for at være på den “sikre side”? Der tænkes f.eks. på praksis om udledning af miljøfarlige stoffer til havmiljøet, men også andre sagsområder.”
Dato: 16-05-2024
Status: Endeligt besvaret
Emne: vand- og havmiljø
Dokumentdato: 24-05-2024
Modtaget: 24-05-2024
Omdelt: 24-05-2024

MOF alm. del - svar på spm. 838 om regeringen er enig i, at minimumsimplementering af EU-lovgivning har ført til, at målene i vandrammedirektivet, havstrategidirektivet og habitatdirektivet endnu ikke er nået i Danmarks marine områder m.v.

MOF alm. del - svar på spm. 838 (pdf-version)
Html-version
Bilag - MOF B 178 - svar på spm. 1 (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 16-05-2024
Modtaget: 16-05-2024
Omdelt: 16-05-2024

Spm. om regeringen er enig i, at minimumsimplementering af EU-lovgivning har ført til, at målene i vandrammedirektivet, havstrategidirektivet og habitatdirektivet endnu ikke er nået i Danmarks marine områder m.v.

Udvalgsspørgsmål (pdf-version)
Html-version