B 125 Forslag til folketingsbeslutning om nedbringelse af risikoen for at blive smittet med legionellabakterien fra varmtvandssystemer i Danmark.

Udvalg: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget
Samling: 2017-18
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 23-03-2018
1. behandlet/henvist til udvalg 16-05-2018
Beretning afgivet 27-09-2018
Ministerområde:
Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
Resumé:
Forslaget pålægger regeringen i indeværende folketingsår at gennemføre en kortlægning af omfanget af tilfælde af legionellasmittede og præsentere et udspil med konkrete forslag til, hvordan risikoen for at blive smittet med legionellabakterien minimeres mest muligt.

Det foreslås, at udspillet bl.a. skal anvise konkrete forslag til, hvordan man kan sikre den optimale kontrol med varmtvandssystemer på skoler, i svømmehaller og på hospitaler og øvrige institutioner, der er indrettet til pleje af personer med nedsat immunforsvar, samt i boligforeninger og lejlighedskomplekser af en vis størrelse med fælles varme- og vandforsyning. I forbindelse med udspillet foreslås det, at erfaringer fra andre lande bliver inddraget.

Udvalget afgav torsdag den 29. september 2018 beretning over beslutningsforslaget. Et flertal i udvalget (S, DF, V, EL, LA, SF og KF) opfordrer bl.a. regeringen til i en tværministeriel undersøgelse at korlægge legionellatilfælde og årsagerne til smitte. Herunder ønskes undersøgt smitterisiko i vandværker/fjernvarmeanlæg, varmtvandssystemer, på hospitaler og som funktion af brugeradfærd. Desuden ønskes det, at regeringen tager stilling til, hvilke tiltag der kan afhjælpe problemet med legionellasmitte, og hvad udgifterne hertil er. Endvidere opfordrer flertallet transport-, bygnings- og boligministeren til en informationsindsats rettet mod kommunerne, bygningsejere og borgere.