L 182 Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og forskellige andre love.

(Samling af indsatsen og finansieringsansvaret for forsikrede lediges ret til selvvalgt uddannelse under Beskæftigelsesministeriet).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 31-03-2009
1. behandlet / henvist til udvalg 22-04-2009
Betænkning afgivet 20-05-2009
2. behandlet/direkte til 3. behandling 26-05-2009
3. behandlet, vedtaget 28-05-2009
Ministerområde:
Beskæftigelsesministeriet
Resumé:
Loven udmønter en aftale indgået af forligskredsen bag finansieringsomlægningen fra 2003 (V, K, DF og RV) om, at reglerne om forsikrede lediges adgang til 6 ugers selvvalgt uddannelse skal flyttes fra Undervisningsministeriet til Beskæftigelsesministeriet. Formålet med flytningen er at samle indsatsen og finansieringsansvaret for ledige under Beskæftigelsesministeriet og at sikre, at de forsikrede ledige ikke mister rettigheder eller får pålagt pligter i forhold til de gældende regler i lov om godtgørelse ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og i lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU).
Loven består af to elementer:
1. Lediges adgang til 6 ugers selvvalgt uddannelse.
2. Administration af ordningen.
Loven indebærer, at arbejdsløshedskasserne fremover administrerer ordningen og herunder træffer afgørelse om lediges ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse. A-kasserne træffer endvidere afgørelse om og udbetaler uddannelsesydelse og befordringsgodtgørelse.
Jobcentrene administrerer fremover betaling for køb af uddannelse og eventuel deltagerbetaling til uddannelsesinstitutionerne og træffer afgørelse om og udbetaler beløb til kost og logi for ledige.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 107 stemmer.