L 156 Forslag til lov om sikring af dyrepatogener.

Af: Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V)
Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 26-02-2009
1. behandlet / henvist til udvalg 26-03-2009
Betænkning afgivet 06-05-2009
2. behandlet/direkte til 3. behandling 19-05-2009
3. behandlet, vedtaget 29-05-2009
Ministerområde:
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Resumé:
Loven begrænser tilgængeligheden til dyrepatogener, dvs. smitstoffer, som kan forårsage sygdomme hos dyr, ved at indføre hjemmel til at regulere besiddelse, fremstilling, anvendelse m.v. heraf.
Loven er en del af udmøntningen af regeringens handlingsplan for terrorbekæmpelse, og reguleringen skal forhindre anvendelsen af dyrepatogener ved biologiske anslag rettet mod dyr, dvs. bioterrorisme. Loven medvirker ligeledes til, at Danmark lever op til relevante internationale forpligtelser i forhold til at modvirke spredning af biologiske våben.
Loven indebærer, at der skal indhentes tilladelse til besiddelse af dyrepatogener. En sådan tilladelse betinges af en række krav om procedurer til sikring mod tyveri, om lagerstyring og om indberetning om bortkomst af dyrepatogener. Ligeledes indeholder loven bestemmelser af administrativ karakter med henblik på at muliggøre kontrol med overholdelse af loven.
Loven er udformet som en rammelov, der bemyndiger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri til at fastsætte detaljerede bestemmelser i bekendtgørelsesform, da der vil være behov for en løbende regulering i takt med den tekniske og videnskabelige udvikling.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 104 stemmer (V, S, DF, SF, KF og RV (1 ved en fejl) og LA) mod 7 (RV og EL).