L 141 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne, Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab, lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og lov om fødevarer.

(Friere sygehusvalg, udvidet behandlingsret for psykisk syge børn og unge, kontaktpersoner på sygehusene, udvidet adgang til Medicinprofilen, kommunal fysioterapi, nationalt forebyggelsesråd m.v.).

Af: Minister for sundhed og forebyggelse Jakob Axel Nielsen (KF)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 27-03-2008
1. behandlet / henvist til udvalg 15-04-2008
Betænkning afgivet 28-05-2008
2. behandlet/direkte til 3. behandling 04-06-2008
Delt i:
Ministerområde:
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Resumé:
Lovforslaget indebærer en lang række ændringer, særligt af sundhedsloven, hvoraf en del skal ses i sammenhæng med den af regeringen foreslåede kvalitetsreform. Blandt de væsentligste ændringer kan nævnes:
Trinvis indførelse af udvidede undersøgelses- og behandlingsrettigheder for børn og unge på det psykiatriske område.
Patienter får udvidet frit valg, når sygehuset aflyser en undersøgelse eller behandling. Patientkontorerne får til opgave at vejlede de praktiserende læger og speciallæger om frit og udvidet frit sygehusvalg m.v., og det foreslås lovfæstet, at patienter har ret til at få en kontaktperson ved behandling på sygehus.
Med lovforslaget får ministeren for sundhed og forebyggelse bemyndigelse til at fastsætte regler om videregivelse af oplysninger fra Medicinprofilen til kommunernes elektroniske omsorgsjournaler og de elektroniske patientjournalsystemer på sygehuse og i lægepraksis.
Det foreslås at flytte myndighedsansvaret for vederlagsfri fysioterapi til kommunerne. Det foreslås endvidere, at der skabes grundlag for et gradueret plejehjemstilsyn.
Det foreslås, at kravene til ind- og udskolingsundersøgelser af børn gøres mere fleksible, så ikke kun læger men også sundhedsplejersker kan gennemføre dem.
Med lovforslaget foreslås oprettet et nationalt forebyggelsesråd, og en nedlæggelse af Motions- og Ernæringsrådet.