Folketingsmedlemmer deltager i Interparlamentarisk Unions 139. session i Geneve
Udvalg: Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse
Startdato: 14-10-2018
Slutdato: 18-10-2018
Interparlamentarisk Union (IPU) afholder session den 14.–18. oktober 2018 i Geneve. Tre medlemmer af Folketingets IPU-delegation deltager.
Mere end 1.300 parlamentarikere og embedsmænd fra næsten 130 lande deltager ved IPUs halvårlige session i Geneve i den kommende uge. Fra Folketingets IPU-delegation deltager Orla Hav (S), Michael Aastrup Jensen (V) og Søren Søndergaard (EL).
Hovedtemaet for generaldebatten fokuserer på, hvordan de nationale parlamenter kan påtage sig et lederskab i at understøtte og fremme en fredelig, demokratisk udvikling i en moderne tidsalder præget af innovation og en hastig teknologisk udvikling.
Desuden vil der i IPUs faste udvalg blive sat fokus på en række emner som f.eks.:
  • Menneskerettigheder for parlamentarikere i bl.a. Afghanistan, Malaysia og Tyrkiet
  • Nedrustning, våbenkontrol, fremtidens højteknologiske våbentyper og stop for spredning af masseødelæggelsesvåben
  • Forebyggelse af terror og voldelig ekstremisme
  • Migration
  • Gennemførelse af FNs bæredygtighedsmål
På sessionen vil der også blive diskuteret et topaktuelt emne, et såkaldt "emergency item" som først bliver besluttet på selve konferencen. I skrivende stund foreligger to forslag. Det første er et forslag fra Jordan, som omhandler situationen for palæstinensiske flygtninge som følge af USAs beslutning om at indstille støtten til UNRWA. Det andet forslag er fremsat af Uruguay og omhandler parlamenternes mulighed for styrke indsatsen mod spredningen af atomvåben.
Konferencen indledes den 14. oktober i et særligt forum, som sætter fokus på kvinders vilkår. Denne gang vil der være særlig fokus på ligestilling indenfor den teknologiske sektor.
Det fulde program for den 139. IPU-session kan findes her.
IPU blev grundlagt i 1889 og har hovedkvarter i Geneve. I dag er 178 nationale parlamenter verden over medlemmer af IPU. Hovedformålet for IPU er at fremme parlamentariske institutioner samt at bidrage til udviklingen af demokratiet, styrke menneskerettighederne og understøtte interparlamentarisk dialog og samarbejde.


Formål

At deltage i IPUs 139. session

Deltagere
Øvrige deltagere

Peter Riis, Sekretær
Claudius Larson, Assisterende sekretær

Budget
65.000 kr.
Regnskab
76.200 kr.