Lærerig tur til Finland

06.09.2017

Folketingets Undervisningsudvalg har været på en inspirerende udvalgstur til Finland for at få mere viden om den finske folkeskole og ikke mindst den finske universitetsbaserede læreruddannelse.

Udvalget havde følgeskab af undervisningsminister Merete Riisager (LA), og det blev til tre dage med masser af diskussioner med finnerne om lærerfaget, PISA-undersøgelser, skoledagens længde, nationale test, disciplin, faglighed – og ikke mindst politikernes rolle i forhold til styring af skolen. 

Udvalget besøgte i alt tre folkeskoler og Helsinkis Universitet, hvoraf den ene var en ’teachers training school’. Det betyder, at omkring 250 lærerstuderende (teacher trainees) som en del af deres uddannelse har deres daglige gang på skolen, og de fastansatte lærere bidrager aktivt til at udvikle deres færdigheder. På ’teachers training school’ fik udvalget lov til at spise med i skolekantinen – alle finske skoler har siden 1943 serveret varm mad for eleverne i frokostpausen. 

Udvalget besøgte også det finske Ministerium for Undervisning og Kultur og Undervisningsstyrelsen, hvor det blev til interessante drøftelser af, hvorfor Finland var faldet i PISA’s målinger og om de tiltag, finnerne har sat i søen for at rette op på resultaterne, er de rette. 

Udvalget havde også spændende drøftelser med den finske lærerforening om, hvordan man i Finland samarbejder om folkeskolen, ligesom udvalget fik mulighed for at opleve det roste projekt "Me & MyCity", som er en modelby, hvor folkeskoleelever for en dag bliver borgere i et mini-samfund og kan prøve, hvordan det er at styre en offentlig eller en privat virksomhed.

Mere information på rejseoversigten

 

Se flere nyheder fra Folketinget

Større
Større
Større