Åbningsdebatten 9. oktober 2014 kl. 10.00

05.06.2017

En af Folketingets traditionelle maratondebatter finder sted torsdag den 9. oktober. Åbningsdebatten bliver transmitteret live på ft.dk og på Folketingets tv-kanal.

Torsdag den 9. oktober kl. 10.00 begynder åbningsdebatten. Debatten tager afsæt i statsminister Helle Thorning-Schmidts åbningstale fra tirsdag den 7. oktober. Diskussionerne handler om de planer, som regeringen har for det kommende folketingsår, men også om rigests almindelige tilstand. 

Partiernes ordførere får ordet i rækkefølge efter størrelsen på deres folketingsgruppe, og én efter én holder de hver deres ordførertale. Efter hver ordførertale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.

Alle politiske emner, både nationale og internationale, er til debat, men ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer, som f.eks. udlændingepolitik, dagpenge og skat.

 

Folketingssalen, afslutningsdebatten 2010

Åbningsdebatten er traditionelt set en af de længste debatter i Folketinget og varer ofte til midnat. Under åbningsdebatten den 3.oktober 2013 var dertæt på650 indlæg, spørgsmål og svar. Sammenlagt varede debattenover10 timer og sluttede først kl. 22.50.

 

 

 

Sådan foregår åbningsdebatten

Den første, der får ordet, er Venstres ordfører, i år Lars Løkke Rasmussen. Han har lov til at tale i op til 10 minutter. Efter hans indlæg har øvrige folketingsmedlemmer adgang til at kommentere og stille spørgsmål til ham. Det kaldes korte bemærkninger på folketingssprog og må højst vare 1 minut.

Hvert medlem har adgang til to korte bemærkninger i forlængelse af hinanden. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 45 minutter efter ordførertalen. Øvrige politiske ordførere, der ønsker en kort bemærkning, har fortrinsret frem for andre medlemmer inden for de 45 minutter.

Efter Venstres ordfører er det Socialedemokraternes tur med Maja Panduro som ordfører, og det foregår efter samme regler med adgang til korte bemærkninger i 45 minutter.

Når man har været hele ordførerrækken igennem, får statsminister Helle Thorning-Schmidt ordet i op til 30 minutter. Efter hendes indlæg kan alle medlemmer komme med korte bemærkninger, dog har ordførerne også her fortrinsret. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 1 time efter statsministerens tale.

Herefter starter 2. runde, hvor ordførerne dog kun har 5 minutters taletid efterfulgt af korte bemærkninger fra op til tre medlemmer. Når alle partiernes ordførertaler er afsluttet, har andre end ordførerne adgang til at komme med et indlæg fra talerstolen. De kaldes for privatistindlæg, og også her er der bagefter adgang til korte bemærkninger.

2. runde sluttes også af med et indlæg fra statsministeren (15 minutter) med adgang til korte bemærkninger, og denne del skal være afviklet inden for 30 minutter.

Åbningsdebatten transmitteres direkte på Folketingets hjemmeside og tv-kanal.

 

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [05.06.2017]