Besøg af Mongoliets præsident

08.10.2010

Mongoliets præsident, Tsakhia Elbegdorj, besøgte fredag den 8. oktober 2010 Folketinget, hvor han mødtes med Folketingets formand Thor Pedersen.

 Mongoliets præsident, Tsakhia Elbegdorj, mødes med Folketingets formand Thor Pedersen

”Jeg havde en god drøftelse med Tsakhia Elbegdorj. Særligt interessant var det at høre om den parlamentariske situation i et land med et forholdsvis ungt og udviklende demokrati som Mongoliets, og de store udfordringer det medfører”, udtaler Folketingets formand Thor Pedersen om besøget.

Præsidenten er på officielt statsbesøg i Danmark og skal foruden Folketingets formand også mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen og HM Dronningen.

Om præsidenten

Præsidenten har haft en række centrale poster i Mongoliet, herunder formand for Mongolian National Democratic Party i 1996 – 1999, premierminister i 1998 og 2004 – 2006 og præsident siden 18. juni 2009. Han har endvidere været en af hovedkræfterne i kampen mod det kommunistiske styre i Mongoliet.

Mongoliet – fra kommunisme til demokrati

Landet, som det kendes i dets nuværende form, opnåede selvstændighed i 1921. I 1924 overtog et kommunistisk styre ledet af MPRP kontrollen over Mongoliet. MPRP havde tæt kontakt med Sovjetunionen og styrede Mongoliet frem til 1996, hvor partiet for første gang tabte et valg til en koalition af demokratiske partier. Frem til 1990 var ingen andre partier end MPRP tilladte.

Efter Sovjetunionens sammenbrud i 1990 påbegyndte Mongoliet en større demokratiseringsproces, der også indebar markedsøkonomiske reformer. Dette førte bl.a. til, at der blev indført en ny demokratisk forfatning i 1992. Den lovgivende magt ligger hos parlamentet, der består af 76 medlemmer (indbyggertallet i Mongoliet er ca. 2,8 mio.), der vælges ved almindelige valg for en fireårig periode. Parlamentet udpeger en premierminister, der sammensætter og leder regeringen.

Relationer mellem Danmark og Mongoliet

Danmark og Mongoliet har haft diplomatiske relationer siden 1968. 40-året for oprettelsen af relationerne blev bl.a. markeret med et besøg af HKH Kronprins Frederik i Mongoliet.

Den danske overgangsbistand til Mongoliet på samlet 180 mio. kr. er nu afsluttet, men der er stadigvæk dansk støtte til flere mindre NGO-projekter, samt igennem EU’s bilaterale udviklingsbistand.

Senest opdateret: [18.11.2022]