Besøg af Bhutans premierminister

13.10.2010

Bhutans premierminister Jigmi Y. Thinley besøger Folketinget, hvor han mødes med Folketingets formand Thor Pedersen

Bhutans premierminister, Jigmi Y. Thinley, besøgte onsdag den 13. oktober 2010 Folketinget, hvor han mødtes med Folketingets formand Thor Pedersen og medlemmer af præsidiet.

”Danmark har gennem en lang årrække bidraget aktivt til demokratiudviklingsprocessen i Bhutan. Jeg fik en god drøftelse med premiereministeren om både de store fremskridt, man har gjort, men også om de udfordringer, der fortsat skal tages hånd om”, siger Folketingets formand Thor Pedersen om samtalen med Bhutans premiereminister.

Besøget skete i forbindelse med premierministerens officielle besøg i Danmark, hvor han foruden Folketingets formand bl.a. også mødtes med HM Dronningen og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Om præsidenten

Jigmy Y. Thinley er den første demokratisk valgte premierminister i Bhutan. Hans parti vandt 45 ud af 47 pladser ved parlamentsvalget i 2008. Han har tidligere været premierminister i perioder, hvor denne post gik på skift mellem medlemmer af regeringen. Desuden har han været både udenrigsminister og indenrigsminister.

Et ungt demokrati

Bhutan er et af de yngste demokratier i verden. I 1998 trådte kongen på eget initiativ tilbage som regeringschef efter at have ledet landet i 26 år. Herefter begyndte en gradvis demokratiseringsproces, som førte til vedtagelsen af en ny forfatning i 2008 og demokratiske valg til parlamentets to kamre i 2007 og 2008.

Det partineutrale overhus (Nationalrådet) består af 25 medlemmer, hvoraf 20 medlemmer er indirekte valgte af provinsmyndighederne, mens de sidste fem udpeges af kongen.

Underhuset (Nationalforsamlingen) består af 47 partipolitikere, og der afholdtes for første gang direkte valg den 24. marts 2008. Næsten 80 pct. af de stemmeberettigede deltog i valget.

Regeringspartiet Bhutan Peace and Prosperity party (DPT) fik ca. 67 pct. af stemmerne, mens oppositionspartiet People’s Democratic Party (PDP) fik ca. 33 pct. Regeringspartiets sejr blev yderligere forstærket af valgsystemet (flertalsvalg i enkeltmandskredse) med den konsekvens, at regeringspartiet (DPT) satte sig på 45 ud af 47 pladser.

Nationalforsamlingen udpeger premierministeren, som herefter sammensætter regeringen. Efterfølgende skal regeringen godkendes af Nationalforsamlingen.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]