Projektet

Projektkonkurrencens vinderforslag er et svar på Folketingets ønske om at have et levende folkestyre og gøre politik interessant for flere.

Cobe skal sammen med Arcgency, Drachmann Arkitekter og Sweco Danmark stå for at restaurere og omdanne Rigsarkivets tidligere bygninger på Slotsholmen og etablere en ny underjordisk besøgsindgang fra Rigsdagsgården.

Byggeprojektet rummer:

  • et besøgscenter, som giver mulighed for, at flere borgere kan besøge Folketinget, lære mere om dets arbejde og få lyst til at engagere sig i demokratiet
  • en ny, underjordisk besøgsindgang i Rigsdagsgården med forbindelse mellem Rigsarkivets tidligere bygninger og Christiansborg Slot
  • tidssvarende parlamentariske faciliteter og arbejdspladser
  • et nyt spisested, som alle husets gæster kan benytte

Hvorfor har Folketinget overtaget Rigsarkivets tidligere bygninger?

Folketinget har et grundlæggende ønske om løbende at skabe nye og bedre rammer for et åbent, tilgængeligt og engagerende folkestyre. Rigsarkivets tidligere bygninger giver Folketinget mulighed for at skabe mere plads til borgervendte aktiviteter og for at styrke rammerne for det parlamentariske arbejde.

Hvad kommer byggeprojektet til at koste?

Det kommende arbejde handler om at udarbejde et solidt beslutningsgrundlag for det konkrete byggeprojekt, som bl.a. rummer et nyt besøgscenter, et nyt spisested, en ny underjordisk besøgsindgang og en underjordisk forbindelse mellem Christiansborg Slot og de historiske og fredede bygninger, hvor Rigsarkivet tidligere havde til huse.

Hvem hjælper Folketinget med arbejdet?

Folketinget har indgået en aftale med Bygningsstyrelsen om, at styrelsen varetager bygherrerollen i byggeprojektet. Bygningsstyrelsen og Folketinget udskrev i 2023 en projektkonkurrence, hvor 5 arkitekthold blev bedt om at komme med idéer til, hvordan bygningerne kan ombygges til gavn for fremtidens folkestyre. Det har helt konkret handlet om at finde frem til, hvordan de nye rammer kan se ud ‒ med afsæt i Folketingets vision for byggeriet. 

Hvad sker der nu?

Projektet er nu kommet til det stadie, hvor dommerkomitéen for den projektkonkurrence, som Bygningsstyrelsen og Folketinget udskrev i 2023, har kåret en vinder. Efter vinderforslaget bliver offentliggjort i marts 2024, vil de arkitekter og ingeniører, der bliver tilknyttet projektet, tegne det færdigt. Inden byggeprojektet går i gang, skal der bl.a. foretages arkæologiske forundersøgelser i Rigsdagsgården. Det kommer til at foregå fra marts 2024 og forventeligt året ud.

Hvorfor igangsætter Folketinget arkæologiske forundersøgelser allerede i 2024?

Da byggeprojektet indeholder en ny, underjordisk forbindelse mellem bygningerne med en besøgsindgang i Rigsdagsgården, er formålet med de arkæologiske forundersøgelser at undersøge området, som må forventes at indeholde arkæologiske fund, for derved at kunne tilrettelægge den endelige byggeproces – inkl. egentlige arkæologiske udgravninger – så nøjagtigt som muligt og kortlægge risiko for forsinkelser i projektet. De arkæologiske udgravninger forventes at vare til udgangen af 2024.

Hvad bruger Folketinget Rigsarkivets tidligere bygninger til, inden bygningerne bliver restaureret og transformeret?

Folketinget bruger dele af bygningerne til kontorer og undervisningslokaler. Lokalerne vil i løbet af de kommende år også blive brugt til genhusning i forbindelse med renovering af andre områder i Folketinget. 

De 5 hold, der har deltaget i projektkonkurrencen, er:

  • Cobe i samarbejde med Arcgency, Drachmann Arkitekter & Sweco Danmark
  • Dorte Mandrup i samarbejde med Rønnow Leth & Gori, DETBLÅ, MARTIN FUNCH Rådgivende Ingeniører & OJ Rådgivende ingeniører
  • Henning Larsen i samarbejde med JAJA Architects & Varmings Tegnestue
  • H+ i samarbejde med C.F. Møller, Erik Brandt Dam & Artelia
  • Lundgaard & Tranberg Arkitekter i samarbejde med Marianne Levinsen Landskab, Elgaard architecture, BuroHappold, Schmidt Brandrådgivning, Johan Galster & We Do Democracy

Ane Elmose, programchef i Folketingets Administration
Mail: [email protected]

Nikolina Olsen-Rule, kommunikationskonsulent i Folketingets Administration
Mail: [email protected]
Telefon: 6162 4536