L 45 Forslag til lov om ændring af lov om vandforsyning m.v., lov om miljøbeskyttelse, lov om naturbeskyttelse og lov om vandløb.

(Hjemmel til at fastsætte regler om drift af vandforsyningsanlæg og om sagsbehandling af bestemte typer af sager samt forlængelse af visse vandindvindingstilladelser og -rettigheder).

Af: Miljøminister Troels Lund Poulsen (V)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 22-10-2009

Skriftlig fremsættelse (22. oktober 2009)

20091_l45_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (22. oktober 2009)

Miljøministeren (Troels Lund Poulsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om vandforsyning m.v., lov om miljøbeskyttelse, lov om naturbeskyttelse og lov om vandløb (Hjemmel til at fastsætte regler om drift af vandforsyningsanlæg og om sagsbehandling af bestemte typer af sager samt forlængelse af visse vandindvindingstilladelser og -rettigheder)

(Lovforslag nr. L 45).

Det foreliggende lovforslag består af 3 elementer.


En bemyndigelse til at indføre ledelsessystemer på landets vandforsyninger, en forlængelse af en række vandindvindingsrettigheder og -tilladelser og forenkling af sagsbehandlingen af ferskvandsdambrugssager.


Lovforslaget har til hensigt at indføre en bemyndigelse til, at miljøministeren kan fastsætte regler for driften af vandforsyningsanlæg. Formålet er at sikre en hjemmel til at indføre kvalitets- og sikkerhedssystemer i form af ledelsessystemer på vandforsyninger med det sigte at kunne reducere forekomsten og længden af mikrobiologiske forureninger.


Lovforslaget har derudover til hensigt at forlænge en række vandindvindingsrettigheder og -tilladelser, der blandt andet efter den eksisterende lovgivning udløber den 1. april 2010. Tilladelserne skal efter lovforslaget forlænges til senest 1 år efter vedtagelsen af de kommunale handleplaner efter miljømålsloven. Ved dette forslag opnås en bedre sammenhæng mellem de mål og initiativer, der følger af vandplanerne og den fremtidige udnyttelse af grundvandsressourcerne.


Endelig foreslås en bemyndigelse med henblik på at forenkle og effektivisere sagsbehandlingen af ferskvandsdambrugssager i kommunerne ved at indføre regler om samtidig sagsbehandling af dambrugssager. Samtidighed i sagsbehandlingen vil desuden medføre en bedre helhedsvurdering af dambrugets miljøpåvirkning og dermed give bedre forudsætninger for kvalitet i sagsbehandlingen.


Forenklingen af dambrugssager skal ses som en udmøntning af dele af regeringens aftale med DF om Grøn Vækst. Lovforslaget vil blive fulgt op af initiativer inden for de relevante bekendtgørelser for yderligere at forenkle administrationen på området og give bedre incitamenter til anvendelse af miljøteknologi i ferskvandsdambrug.


Idet jeg i øvrigt kan henvise til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.