L 192 Forslag til lov om ændring af lov om forskningsrådgivning m.v. og lov om Danmarks Grundforskningsfond.

(Styrkelse af Danmarks Forskningspolitiske Råd, nedlæggelse af Koordinationsudvalget, præcisering af formål, ansvar og opgavefordeling for forskningsråd m.v.).

Af: Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen
Udvalg: Udvalget for Videnskab og Teknologi
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 20-05-2010

Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 20. maj 2010

20091_l192_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 20. maj 2010

1. Ændringsforslag

Ministeren for videnskab, udvikling og teknologi har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.


2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 26. marts 2010 og var til 1. behandling den 16. april 2010. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Videnskab og Teknologi.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og ministeren for videnskab, udvikling og teknologi sendte den 15. januar 2010 dette udkast til udvalget, jf. UVT alm. del - bilag 91. Den 26. marts 2010 sendte ministeren for videnskab, udvikling og teknologi de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.


Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 3 skriftlige henvendelser fra Danske Universiteter.


Ministeren for videnskab, udvikling og teknologi har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 6 spørgsmål til ministeren for videnskab, udvikling og teknologi til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


3. Indstilling og politiske bemærkninger

Udvalget indstiller forslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.


Udvalget opfordrer ministeren til at drøfte spørgsmålet om ejerskab til rådsbevillingerne med Danske Universiteter.


Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 3

Af ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, tiltrådt af udvalget:

1) Stk. 2 udgår.

Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 2 og 3.


[Bestemmelse om tidligere ikrafttræden af visse dele af lovforslaget udgår]

Af ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, tiltrådt af udvalget:

2) I stk. 3, der bliver stk. 2, ændres », hvis de efter de hidtidige regler kunne genudpeges, og« til: »for den periode regnet i hele kalenderår, hvor de har siddet i det pågældende råd i mindre end 6 år, og hvor«.

[Præcisering af overgangsbestemmelse]

Bemærkninger

Til nr. 1

Ændringsforslaget betyder, at bestemmelsen om ikrafttræden den 1. juli 2010 af de foreslåede skærpede kvalifikationskrav til den ministerudpegede formand for Danmarks Forskningspolitiske Råd og de ministerudpegede medlemmer af henholdsvis Danmarks Forskningspolitiske Råd og de faglige forskningsråd under Det Frie Forskningsråd udgår. Bestemmelserne om de skærpede kvalifikationskrav træder således i kraft den 1. januar 2011, jf. lovforslagets § 3, stk. 1. Nye råd bliver således udpeget pr. 1. januar 2011.


I det omfang formandens henholdsvis medlemmernes udpegningsperiode udløber i perioden mellem lovens kundgørelse og ikrafttræden, kan ministeren for videnskab, teknologi og udvikling for at undgå omstændelige og uhensigtsmæssigt kortvarige udpegningsperioder efter almindelig forvaltningsretlig praksis administrativt forlænge beskikkelsen til og med den 31. december 2010. Herefter kan ministeren foretage ny- og genudpegninger pr. 1. januar 2011.


Til nr. 2

Efter § 4, stk. 3, 2. og 3. pkt., i lov om forskningsrådgivning m.v. bliver formanden for og medlemmerne af Danmarks Forskningspolitiske Råd udpeget for en periode på 3 år med mulighed for genudpegning i yderligere 3 år. Efter § 14, stk. 4, 1. og 2. pkt., i lov om forskningsrådgivning m.v. bliver medlemmerne af de faglige forskningsråd udpeget for en periode på 4 år med mulighed for genudpegning i yderligere 2 år.


Ændringsforslaget præciserer, at formanden for og medlemmerne af Danmarks Forskningspolitiske Råd og medlemmerne af de faglige forskningsråd kan genudpeges, hvis de ved lovens ikrafttræden har siddet kortere tid end 6 år, som er den maksimale periode man efter reglerne i lov om forskningsrådgivning m.v. kan udpeges for. For at undgå omstændelige og uhensigtsmæssigt kortvarige udpegningsperioder samt for at effektivisere medlemsadministrationen foreslås genudpegninger alene foretaget for perioder regnet i hele kalenderår.


Helge Sander V Mads Rørvig V Michael Aastrup Jensen V Anne-Mette Winther Christiansen V nfmd. Malou Aamund V Jesper Langballe DF Mikkel Dencker DF Jørgen S. Lundsgaard KF Per Ørum Jørgensen UFG Kirsten Brosbøl S Rasmus Prehn S Benny Engelbrecht S Per Husted S Jonas Dahl SF Hanne Agersnap SF Marianne Jelved RV fmd. Johanne Schmidt-Nielsen EL

Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
24
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
17
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
9
 
Uden for folketingsgrupperne
3
Enhedslisten (EL)
4
 
(UFG)
 


 

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 192


Bilagsnr.


Titel


1
Høringsoversigt og høringssvar, fra videnskabsministeren
2
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
Henvendelse af 23/4-10 fra Danske Universiteter
4
Henvendelse af 6/5-10 fra Danske Universiteter
5
1. udkast til betænkning
6
Bilagsnummeret ikke anvendt
7
Henvendelse af 12/5-10 fra Danske Universiteter
8
Ændringsforslag, fra videnskabsministeren


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 192


Spm.nr.
Titel
1
Spm., om ministeren vil oversende en beskrivelse af metodeforskel i Inge Thygesen-rapporten og Det Frie Forskningsråds egen analyse af succesrater for rådsmedlemmer, til videnskabsministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm., om ministeren vil oversende Inge Thygesen-rapporten til udvalget, til videnskabsministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm., om ministeren vil kommentere udsagnet i UVT alm. del - bilag 121 om, at »ekstern bedømmelse giver altså mere frem for mindre arbejde«, til videnskabsministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om kommentar til henvendelsen af 23/4-10 fra Danske Universiteter, til videnskabsministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om kommentar til henvendelsen af 6/5-10 fra Danske Universiteter, til videnskabsministeren, og ministerens svar herpå
6
Spørgsmålsnummeret ikke anvendt
7
Spm. om kommentar til henvendelsen af 12/5-10 fra Danske Universiteter, til videnskabsministeren, og ministerens svar herpå