B 32 Forslag til folketingsbeslutning om dansk sømilitært bidrag til ledsagelse af skibe med nødhjælp til Somalia chartret af FN’s Verdensfødevareprogram.

Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 15-01-2008

Fremsættelsestale af beslutningsforslag

20072_b32_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (15. januar 2008)

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om dansk sømilitært bidrag til ledsagelse af skibe med nødhjælp til Somaliachartret af FN's Verdensfødevareprogram

(Beslutningsforslag nr. B 32).

Folketinget meddeler sit samtykke til, at Danmark kan imødekomme en henvendelse fra Frankrig om at overtage ledsagelsen i farvandet omkring Afrikas Horn af skibe med nødhjælp til Somalia chartret af FN's Verdensfødevareprogram (herefter benævnt World Food Programme, WFP) med det formål at afskrække forsøg fra pirater på at kapre skibene.


Den forværrede humanitære situation i Somalia har resulteret i, at ca. 1,5 million somaliere har behov for nødhjælp for at overleve. Fødevaresituationen i Somalia er meget kritisk og må forventes forværret i løbet af 2008. På grund af situationen på land gennemføres transport af nødhjælp primært ad søvejen. WFP transporterer således næsten 80 pct. af nødhjælpen via denne kanal. Samtidig er pirateri i farvandet omkring Afrikas Horn et stigende problem. I 2007 blev tre WFP-skibe således overfaldet af pirater, hvilket har medført en markant nedgang i tilgængeligheden af rederier og skibe, der er villige til at påtage sig nødhjælpstransporterne til Somalia samt forøgelse af shippingomkostningerne.


WFP og International Maritime Organisation (IMO) udsendte den 10. juli 2007 en fælles erklæring, der opfordrer til en mere fokuseret tilgang til problemet, så det undgås, at nødhjælpsforsyningslinjerne til Somalia afskæres. Under henvisning til denne erklæring udtrykte FN i Sikkerhedsrådsresolution 1772 om Somalia af 20. august 2007 vedtaget med hjemmel i FN-pagtens kapitel VII bekymring over konsekvenserne af pirateri, og opfordrede alle FN's medlemsstater med flådefartøjer og militærfly i området ud for Somalia til at være opmærksom på tilfælde af pirateri og at træffe passende foranstaltninger til at beskytte den merkantile skibsfart i overensstemmelse med folkeretten, herunder særligt skibe med humanitær nødhjælp.


Frankrig har siden medio november 2007 forestået ledsagelsen af nødhjælpstransporterne fra Mombasa i Kenya til destinationer i Somalia. Initiativet er tilrettelagt som en national fransk indsats til støtte for WFP i en tidsbegrænset periode. Der er således ikke tale om en multinational indsats, men om et initiativ, der giver mulighed for, at interesserede lande i en periode kan forestå ledsagelsen af WFP-transporterne.


Regeringen finder, at dansk deltagelse i initiativet med et flådeskib og maritime specialstyrker vil kunne medvirke væsentligt til sikring af nødhjælpsforsyninger til Somalia og være i overensstemmelse med regeringens målsætninger om en styrket indsats mod pirateri. Fra dansk side vil der kunne stilles et inspektionsskib af THETIS-klassen (uden helikopter) med maritime specialstyrker samt et nationalt logistisk støtteelement - i alt op til ca. 80 personer - i perioden fra den 14. januar til den 30. april 2008 inklusiv forlægning fra/til Danmark. Det danske sømilitære kontingent vil være under national dansk kommando.