L 95 Forslag til lov om ændring af tonnageskatteloven.

(Gennemførelse af ændrede EU-retningslinjer for statsstøtte til søtransportsektoren).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l95_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (23. februar 2005)

 

 

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af tonnageskatteloven (Gennemførelse af ændrede EU-retningslinier for statsstøtte til søtransportsektoren)

(Lovforslag nr. L 95).

EU-kommissionen udsendte i januar 2004 en meddelelse med retningslinier for statsstøtte til søtransporten, som medlemsstaterne skal gennemføre inden udgangen af juni 2005. De nye retningslinier afløser et sæt retningslinier fra 1997.

Gennemførelsen af retningslinierne indebærer bl.a. ændringer af tonnageskatteloven.

Statsstøtteretningslinierne indfører nye krav for at et rederi kan være omfattet af statsstøttereglerne (f.eks. tonnageskatteordningen). Retningslinierne indfører:

€" Krav om, at en del af skibene skal være registreret i en EU-medlemsstat (Andelen skal være uændret eller stigende i forhold til andelen på "udgangstidspunktet". Dette gælder dog ikke for rederier, der opfylder kravet om, at mindst 60 pct. af de ejede skibe er registreret i en EU-medlemsstat.)

€" Nye regler om bugserbåde (Skibet skal udføre bugser- og bjærgningsopgaver til søs mindst 50 pct. af den tid, det i løbet af et indkomstår er i drift.)

€" Nye regler om opmudrings- og sandsugningsfartøjer (Opgravning eller opmudring kan ikke omfattes. Kun transport på havet af opgravede materialer kan omfattes, og kun hvis denne transport udgør over 50 pct. af den årlige driftstid.)

Retningslinierne indfører endvidere regler om, at skibsadministrationsselskaber (operatørselskaber) kan være omfattet af statsstøttereglerne (f. eks. Tonnageskatteordningen).

Lovforslaget , der er en uændret genfremsættelse af lovforslag nr. L 163, folketingsåret 2004-05 (1. samling), indfører:

€" Krav om, at en del af skibene skal være registreret i en stat, der er medlem af EU eller EØS.

€" Nye regler om bugserbåde.

€" Regler om, at operatørselskaber kan være omfattet af tonnageskatteordningen.

Sandsugere kan efter de gældende regler ikke være omfattet af tonnageskatteordningen. Efter forslaget skal dette fortsat gælde. De muligheder, som de nye retningslinier giver sandsugerrederierne for at nyde godt af statsstøtteordninger (f. eks. tonnageskatteordningen) er så begrænsede, at det ikke kan betale sig for dem at blive beskattet efter tonnageskatteordningen.

Lovforslaget er notificeret til Kommissionen efter reglerne om statsstøtte.

Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale forslaget til tingets velvillige behandling.