Afsnit 5.4 Udvalgsbehandling af lovforslag før 1. behandling

Udkast til lovforslag, tidligt stillede udvalgsspørgsmål m.v.

5.4 Udvalgsbehandling af lovforslag før 1. behandling

Inden en minister fremsætter et lovforslag, har ministeriet som altovervejende hovedregel sendt et udkast til lovforslaget i høring hos interesseorganisationer, foreninger, andre myndigheder m.fl. Ministeriet offentliggør lovudkastet på ministeriets hjemmeside og på Høringsportalen, samtidig med at det sendes i høring. Desuden sender ministeren samtidig udkastet til det eller de relevante folketingsudvalg til orientering, og det omdeles på udvalgets almindelige del.

Høringsprocessen bidrager på det indholdsmæssige plan afgørende til kvalitet i lovbehandlingen. Den sikrer, at relevante parters synspunkter og erfaringer på en struktureret måde indhentes og overvejes i vedkommende ministerium og forelægges Folketinget, så de også kan inddrages i Folketingets stillingtagen.

I tilknytning til Folketingets konference om lovkvalitet i oktober 1998 aftalte regeringen og Folketinget, at ministeren sender udkastet til lovforslag til de(t) relevante folketingsudvalg til orientering, samtidig med at det bliver sendt i høring. Det blev samtidig aftalt, at det søges undgået, at der stilles spørgsmål til lovudkastet, og at ministeren - hvis spørgsmål alligevel stilles til lovudkastet - kan svare, at ministeren ikke ser sig i stand til at besvare spørgsmålet.

I praksis er det dog i dag ikke usædvanligt, at udvalgene stiller spørgsmål om et lovforslag, inden det er fremsat. Det sker bl.a. på baggrund af henvendelser fra berørte parter om de politiske aftaler, der ligger til grund for kommende lovgivning, eller på baggrund af det lovudkast, som ministeriet har sendt i høring. Nogle gange modtager et udvalg også deputationer på almindelig del om kommende lovgivning. Et udvalg kan desuden beslutte tidligt i folketingsåret ‒ f.eks. på baggrund af regeringens lovprogram i oktober ‒ at iværksætte udvalgsaktiviteter, f.eks. ekspertmøder, høringer og studiebesøg, om kommende lovforslag. Det vil udvalget typisk gøre ved særlig vigtige og komplicerede lovforslag, dels for at udvalgsmedlemmerne bliver klædt bedst muligt på til kommende forhandlinger med ministeren om det varslede lovforslag, dels for at give borgere, virksomheder, organisationer m.v., der berøres af det kommende lovforslag, mulighed for på et tidligt tidspunkt at fremkomme med deres synspunkter om den kommende lovgivning.