Statsrevisorerne udtaler kritik: Fortsat ulighed i ventetider til specialiseret palliativ behandling
Der er ikke sket nævneværdige forbedringer i ventetider til specialiseret lindring, siden Statsrevisorerne sidst udtalte kritik for næsten fem år siden.
Der er stadig store forskelle i ventetiden og adgangen til specialiseret palliativ behandling for patienter i deres sidste levetid.
Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at regionerne ikke har sikret kort og ensartet ventetid til specialiseret lindring for patienter med livstruende sygdomme. Patienterne har ofte store smerter, og det er derfor vigtigt, at de får hurtig hjælp.
Regionerne lever som helhed stort set op til målet om, at 80 % af de henviste patienter skal starte i specialiseret lindring, inden de bliver for syge eller dør.
Men tallet dækker over store regionale forskelle. Det beskriver Rigsrevisionen i beretningen Ventetid til specialiseret lindring for patienter med livstruende sygdomme på baggrund af data fra Dansk Palliativ Database.
Mens Region Nordjylland behandlede 91 % af de henviste patienter i 2023, før de blev for syge eller døde, gælder det kun for 73 % i Region Sjælland.
Der er desuden store regionale forskelle i, hvor mange patienter, der kommer hurtigt i behandling efter henvisning.
Kun Region Midtjylland lever op til målet om, at 90 % af de patienter, der starter i specialiseret lindring, venter højst 10 dage efter henvisning. I Region Hovedstaden var det i 2023 kun 65 % af patienterne, der startede i behandlingen, som var kommet i gang senest 10 dage efter henvisning.
Forskelle i adgang til specialiseret lindring afhængig af sygdom
Rigsrevisionens undersøgelse viser desuden fortsat systematiske forskelle i ventetiden til specialiseret lindring afhængigt af den sygdom, patienterne lever med.
Da Statsrevisorerne udtalte kritik af adgangen til specialiseret palliativ behandling i 2020, svarede regionerne, at de havde sat som pejlemærke at gøre op med uligheden i, hvem der får lindrende behandling.
I 2023 ligger uligheden mellem kræftpatienter og patienter med andre sygdomme dog fortsat på samme niveau som i 2019. Statsrevisorerne finder det kritisabelt, at der ikke er sket en udjævning af uligheden i adgangen til specialiseret lindring, siden Statsrevisorerne udtalte kritik i 2020.
81 % af de henviste kræftpatienter modtog i 2023 specialiseret lindring, før de blev for syge eller døde. For patienter med andre livstruende sygdomme end kræft var det tilsvarende tal 70 %.
Rigsrevisionens beretning Ventetid til specialiseret lindring for patienter med livstruende sygdomme er blevet behandlet på statsrevisormødet den 12. maj 2025.