Mangelfuld overholdelse af de maksimale ventetider for kræftpatienter

15.04.2024

Statsrevisorerne har den 15. april 2024 afgivet beretning nr. 13/2023 om overholdelse af de maksimale ventetider for kræftpatienter

En kræftpatient har en lovbestemt ret til behandling inden for en tidsfrist, der betegnes som maksimale ventetider. Hvis en region ikke kan starte en patients behandling inden for tidsfristerne, skal regionerne tilbyde patienten at blive behandlet et andet sted, hvor der er mulighed for at starte behandling inden for de maksimale ventetider. Hvis regionen ikke har mulighed for at finde et andet behandlingstilbud, overgår ansvaret til Sundhedsstyrelsen. Rigsrevisionen har i udarbejdelsen af beretningen om overholdelse af de maksimale ventetider for kræftpatienter undersøgt, om regionerne og Indenrigs- og Sundhedsministeriet har sikret sig, at kræftpatienter starter i behandling i overensstemmelse med reglerne om maksimale ventetider

Beretningen har været behandlet på statsrevisormødet, hvor statsrevisorerne skarpt påtaler, at regionerne og Indenrigs- og Sundhedsministeriet ikke har sikret, at alle kræftpatienter starter i behandling i overensstemmelse med reglerne om maksimale ventetider. Statsrevisorerne finder det kritisabelt, at regionerne i stort omfang ikke har tilbudt patienter behandling et andet sted, når regionerne ikke har kunnet overholde patienternes ret til at starte i behandling inden for den maksimale ventetid. Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at regionerne og Indenrigs- og Sundhedsministeriet ikke er enige om, hvad et tilbud om behandling et andet sted skal indeholde, for at patientrettighederne er overholdt. Uenigheden har bl.a. betydet, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har overvåget overholdelsen af patientrettighederne på et mangelfuldt og ikke retvisende grundlag

Statsrevisorerne hæfter sig bl.a. ved følgende resultater fra undersøgelsen:

  • 14 % af forløbene svarende til 16.300 er ikke startet i behandling indenfor tidsfristen og knap 6 % af disse svarende til 6.500 forløb uden en gyldig årsag.
  • Regionerne har for mellem 3.100 og 6.400 forløb ikke overholdt patienternes ret til at få tilbudt behandling på et andet sygehus.
  • Regionerne har kun rapporteret om 745 patienter, der ikke har fået overholdt deres ret til at få tilbudt behandling på et andet sygehus. Det reelle antal ligger på mellem 3.100 og 6.400 patienter.
  • Indenrigs- og Sundhedsministeriet har monitoreret overholdelsen af patientrettighederne på et mangelfuldt og ikke retvisende grundlag.
  • Hvis Indenrigs- og Sundhedsministeriets tolkning af reglerne for behandlingstilbud lægges til grund, har regionerne ikke overholdt patientrettighederne for 6.400 patienter ift. at få tilbudt behandling på et andet sygehus.
  • Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ikke levet op til lovens krav om kendskab til ledig behandlingskapacitet.
  • Patienternes lovbestemte ret til at blive henvist til Sundhedsstyrelsen for at finde et sygehus, der kan starte behandling indenfor de maksimale ventetider, eksisterer ikke i praksis.
  • Det er ikke påvist, at der er ulighed i ventetiden til behandling for patientgrupper med forskellig indkomst og uddannelsesniveau

Se hele beretningen her

Se kort fortalt her 

Deltagere i statsrevisormødet: 

Mette Abildgaard (KF), Leif Lahn Jensen (S), Mikkel Irminger Sarbo (RV), Lars Christian Lilleholt (V), Serdal Benli (SF),  Monika Rubin (M)