Utilstrækkelig tilgængelighed på staten og regionernes hjemmesider

15.04.2024

Statsrevisorerne har den 15. april 2024 afgivet beretning nr. 12/2023 om digital tilgængelighed i staten og regionerne

 Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer, også kendt som webtilgængelighedsloven, der trådte i kraft september 2020, har til formål at sikre, at alle borgere uanset handicap eller funktionsnedsættelse kan få adgang til eller bruge offentlige websteder på lige fod med andre borgere. Digitaliseringsstyrelsen har ansvaret for at føre tilsyn med, om offentlige myndigheders websteder lever op til dette. Rigsrevisionen har i udarbejdelsen af beretning om digital tilgængelighed i staten og regionerne gennemgået alle websteder i staten og regionerne og undersøgt i hvilket omfang webstederne efterlever webtilgængelighedsloven.

Beretningen har været behandlet på statsrevisormødet den 15. april 2024. Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at ministerierne og regionerne ikke i tilstrækkelig grad har sikret, at deres websider er tilgængelige for borgere med handicap eller funktionsnedsættelse. Statsrevisorerne konstaterer, at Digitaliseringsstyrelsens tilsyn med efterlevelsen af webtilgængelighedsloven ikke er helt tilfredsstillende.

Statsrevisorerne konstaterer, at: 

  • 12 ud af 21 ministerier og 3 ud af 5 regioner ikke havde afgivet tilgængelighedserklæringer i overensstemmelse med kravene i lovgivningen for alle de websteder, som de er ansvarlige for. 
  • 61 % af forsiderne på ministeriernes og regionernes websteder overholdt ikke ét eller flere krav til webtilgængelighed.
    Mindst 18 % af ministeriernes og regionernes websteder indgår ikke i den population af websteder, hvorfra Digitaliseringsstyrelsen udtager websteder til tilsyn, hvilket gør grundlaget for styrelsens tilsyn mangelfuldt. 
  • Webstederne, som ikke indgår i styrelsens tilsyn, overholder færre krav til webtilgængelighed end de websteder, som indgår i populationen. 
  • Digitaliseringsstyrelsen overholder generelt Europa-Kommissionens krav til tilsynet med webtilgængelighed.
  • Digitaliseringsstyrelsen ikke har fulgt op på, om påbuddene efterleves, hvis en offentlig myndighed har haft fejl eller mangler i tilgængelighedserklæringen.

Se hele beretningen her 

Se kort Fortalt her

 

 

Deltagere i statsrevisormødet: 

Mette Abildgaard (KF), Leif Lahn Jensen (S), Mikkel Irminger Sarbo (RV), Lars Christian Lilleholt (V), Serdal Benli (SF),  Monika Rubin (M)