Utilfredsstillende sagsforløb i det familieretlige system

19.02.2024

Statsrevisorerne har den 19. februar 2024 afgivet beretning nr. 9/2023 om sagsforløb i det familieretlige system.

Beretningen handler om sagsforløb i det familieretlige system.

Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om Social-, Bolig- og Ældreministeriet og domstolene har sikret en effektiv sagsbehandling i det familieretlige system. Med effektiv sagsbehandling mener vi overordnet, at den samlede sagsbehandlingstid står i rimeligt forhold til den tid, som de nødvendige sagsskridt i et forløb kræver. Rigsrevisionen besvarer følgende spørgsmål i beretningen:

  • Sikrer Familieretshuset, at sagsbehandlingstiden står i rimeligt forhold til forløbenes aktive sagsbehandlingstid?
  • Sikrer Familieretshuset og familieretterne, at sagsbehandlingstiden på tværs af det familieretlige system er så kort som mulig

Rigsrevisionen belyser desuden, hvordan Familieretshusets produktivitet har udviklet sig over tid.

Rigsrevisionen vurderer, at Social-, Bolig- og Ældreministeriet og domstolene under Justitsministeriet ikke i tilstrækkelig grad har sikret en effektiv sagsbehandling i det familieretlige system. Det finder Rigsrevisionen utilfredsstillende. Sagsbehandlingstiden er lang set i forhold til den aktivitet, der er i forløbet. Konsekvensen er, at familier senere end nødvendigt får afklaret spørgsmål om samvær, forældremyndighed og bopæl.

Rigsrevisionen har selv taget initiativ til undersøgelsen i november 2022.

 
Ministrenes svarfrist: 2 mdr.:

Se hele beretningen her
Se hele Kort Fortalt her

Deltagere i statsrevisormødet:
Mette Abildgaard (KF), Leif Lahn Jensen (S), Mikkel Irminger Sarbo (RV), Serdal Benli (SF), Monika Rubin (M) og Lars Christian Lilleholt (V).