Fordyret og forsinket byggeri af Hospital Nordsjælland

06.11.2023

Statsrevisorerne har den 6. november 2023 afgivet beretning nr. 4/2023 om byggeriet af Nyt Hospital Nordsjælland

Nyt Hospital Nordsjælland bliver et nyt akuthospital, der skal erstatte det nuværende hospital i Hillerød. Region Hovedstaden, som er bygherre, fik i 2013 endeligt tilsagn om tilskud til at bygge hospitalet inden for en økonomisk ramme på ca. 5,3 mia. kr. (2023-priser). Regionen har flere gange udvidet budgettet. Det samlede budget for byggeriet er på nuværende tidspunkt forhøjet med 2,3 mia. kr., svarende til 44 %. Regionen forventer, at hospitalet er færdigt ultimo 2026. Det er 6 år senere end planlagt.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har som tilskudsgiver ansvaret for at føre tilsyn med, at Region Hovedstadens byggeri af Nyt Hospital Nordsjælland opfylder tilsagnsvilkårene, og at byggeriet kan realiseres inden for den fastsatte økonomiske ramme. 

Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at byggeriet af Nyt Hospital Nordsjælland på nuværende tidspunkt er fordyret med 2,3 mia. kr. og forsinket med 6 år. Fordyrelsen kan have været medvirkende til, at bygningens funktionalitet og kapacitet er blevet forringet. Selv om en del af budgetoverskridelserne skyldes prisstigninger i byggebranchen i 2021 og 2022, konstaterer Statsrevisorerne, at Region Hovedstadens budgettering af byggeriet samlet set har været urealistisk og usikker.

Statsrevisorerne kritiserer, at Region Hovedstaden underbudgetterede byggeriet, både da det blev sat i gang 2019, og da regionen udvidede budgettet i 2021. Regionen vurderede i 2022, hvor budgettet igen blev udvidet, at det udvidede budget ikke kunne overholdes. Under-budgetteringen er sket til trods for, at regionens rådgivere allerede i 2019 pegede på, at udgifterne til byggeriet var vurderet for lavt. De reserver, som regionen havde afsat til byggeriet, var utilstrækkelige.

Statsrevisorerne finder, at Indenrigs- og Sundhedsministeriets tilsyn med byggeriet af Nyt Hospital Nordsjælland ikke har været helt tilfredsstillende i perioden 2019-2021. Ministeriet gennemførte i 2. halvår 2019 kun få tilsynsaktiviteter til trods for, at ministeriet var bekendt med, at byggeriet var risikofyldt, og at budgettet og reserveniveauet kunne være utilstrækkeligt. Tilsynet er efterfølgende styrket.

Statsrevisorernes hæfter sig ved følgende undersøgelsesresultater:
 
  • Region Hovedstaden forventede i forbindelse med budgetteringen i 2019, at det ville være muligt at finde væsentlige fremtidige besparelser i budgettet for de underentrepriser, der endnu ikke var indgået kontrakt om – til trods for, at regionens rådgivere påpegede, at byggeriets anlægsudgifter var vurderet for lavt.
  • Region Hovedstaden har afsat for få reserver i budgettet til at imødegå risiciene i byggeriet og har ikke fulgt sin egen reservestrategi. 
  • Indenrigs- og Sundhedsministeriet blev i august 2019 informeret om, at Region Hovedstadens hovedentreprise var dyrere end forventet, og at regionen skulle gennemføre en besparelsesproces frem mod igangsættelsen af byggeriet. Trods denne viden fulgte ministeriet ikke op på, om regionen havde sikret, at budgettet var robust.
  • Indenrigs- og Sundhedsministeriet forholdt sig – trods tilsynsaktiviteterne – ikke til, at reserveniveauet i Region Hovedstadens forslag til et nyt budget i maj 2021 var utilstrækkeligt.
  • Indenrigs- og Sundhedsministeriets tilsyn med byggeriet af Nyt Hospital Nordsjælland var tilfredsstillende i 2022.
  • Kvadratmeterprisen på Nyt Hospital Nordsjælland er steget fra ca. 43.000 kr. til ca. 63.000 kr. Til sammenligning er kvadratmeterprisen på 3 andre sygehusbyggerier gennemsnitligt ca. 40.000 kr.
     
 
 
Ministrenes svarfrist: 2 mdr.
 
Deltagere i statsrevisormødet:
Mette Abildgaard (KF), Leif Lahn Jensen (S), Mikkel Irminger Sarbo (RV), Serdal Benli (SF), Monika Rubin (M) og Lars Christian Lilleholt (V).