Utilfredsstillende sagsbehandlingstider for familiesammenføringssager

06.11.2023

Statsrevisorerne har den 6. november 2023 afgivet beretning nr. 3/2023 om sagsforløb i familiesammenføringssager

 Borgere, der har dansk opholdstilladelse, kan søge om at blive familiesammenført med samlever/ægtefælle, børn eller andre familiemedlemmer, hvis ansøgerne lever op til en række krav, jf. udlændingeloven. Udlændinge- og Integrationsministeriet er ansvarlig for familiesammenføringssager. Udlændingestyrelsen står for sagsbehandlingen af ansøgninger om familiesammenføring, mens Udlændingenævnet bl.a. behandler klager fra ansøgere over Udlændingestyrelsens afgørelse.

Statsrevisorerne vurderer, at der er potentiale for at effektivisere Udlændinge- og Integrationsministeriets sagsforløb i familiesammenføringssager til gavn for ansøgerne. Hovedparten af sagsbehandlingstiden i Udlændingestyrelsen (ca. 80 %) og i Udlændingenævnet (ca. 95 %) er således inaktiv intern liggetid, hvor sagerne venter på at blive behandlet. Det er ikke tilfredsstillende.

Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende, at Udlændingestyrelsen og Udlændingenævnet i mange tilfælde ikke giver ansøgerne en realistisk orientering inden for rimelig tid om forventet sagsbehandlingstid.

Statsrevisorerne har hæftet sig ved disse undersøgelsesresultater:
 
  • Rigsrevisionen anbefaler, at Udlændinge- og Integrationsministeriet i højere grad analyserer sine arbejdsprocesser med henblik på at reducere liggetiden.
  • Udlændingestyrelsens gennemsnitlige sagsbehandlingstid er faldet fra 9,9 måneder i 2016 til 5,8 måneder i 2022. I 2022 udgjorde den interne liggetid 4,7 måneder ud af sagsbehandlingstiden på 5,8 måneder. 
  • Udlændingenævnets gennemsnitlige sagsbehandlingstid er steget fra 6,8 måneder i 2016 til 18 måneder i 2022. I 2022 udgjorde den interne liggetid 17,2 måneder ud af sagsbehandlingstiden på 18 måneder.
  • 18 % af de ansøgninger, der var afgjort i Udlændingestyrelsen i perioden 2016-2022, blev påklaget til Udlændingenævnet. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for de ansøgere, der fik genoptaget deres sag i Udlændingestyrelsen, var 24,1 måned. 
     
 
Ministrenes svarfrist: 2 mdr.
 
Deltagere i statsrevisormødet:
Mette Abildgaard (KF), Leif Lahn Jensen (S), Mikkel Irminger Sarbo (RV), Serdal Benli (SF), Monika Rubin (M) og Lars Christian Lilleholt (V).