Utilfredsstillende indsats for at få sygemeldte borgere med forløb i psykiatrien tilbage i beskæftigelse

15.10.2021

Statsrevisorerne har den 15. oktober 2021 afgivet Beretning 1/2021 om beskæftigelsesrettet indsats for sygemeldte borgere med forløb i psykiatrien med denne bemærkning

Ca. 50 % af alle langtidssygemeldinger skyldes psykiske lidelser. Denne undersøgelse omhandler de ca. 5.000 borgere, der årligt sygemeldes, er på sygedagpenge og forventes sygemeldt i over 8 uger. Disse borgere har samtidig så svære psykiske lidelser, at de behandles i sygehuspsykiatrien. 72 % af borgerne kommer direkte fra beskæftigelse. Ca. ⅓ af dem overgår efterfølgende fra sygedagpenge til jobafklaringsforløb. Jobcentrene i kommunerne skal sikre, at de sygemeldte borgere får et individuelt tilrettelagt og sammenhængende forløb med fokus på, at borgerne bevarer deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Regionerne er ansvarlige for borgernes behandling i psykiatrien og skal koordinere indsatsen med kommuner og statslige myndigheder. Beskæftigelsesministeriet skal føre tilsyn, følge op og understøtte jobcentrenes indsats over for borgerne.

Statsrevisorerne finder, at Beskæftigelsesministeriets, regionernes og kommunernes indsats for at sikre, at sygemeldte borgere med forløb i psykiatrien får et sammenhængende og beskæftigelsesrettet forløb, har været utilfredsstillende. 

Beskæftigelsesministeriet har i en årrække haft kendskab til, at jobcentrene ikke har overholdt lovgivningens krav om opfølgning og tilbud til borgerne. Regionerne og jobcentrene har ikke sikret koordination og sammenhæng i den psykiatriske og beskæftigelsesrettede indsats. Fx er der for ca. 75 % af borgere på sygedagpenge eller i jobafklaringsforløb ikke taget direkte kontakt mellem jobcentrene og psykiatrien. Beskæftigelsesministeriet har ikke i tilstrækkelig grad tilset og understøttet, at indsatsen blev koordineret. Det finder Statsrevisorerne utilfredsstillende.

Der er således risiko for, at mange sygemeldte borgere med forløb i psykiatrien mister deres tilknytning til arbejdsmarkedet på grund af en utilstrækkelig og ukoordineret indsats fra myndighedernes side.

Statsrevisorerne hæfter sig særligt ved følgende resultater fra undersøgelsen:

  • Knap 50 % af borgerne på sygedagpenge og ¼ af borgerne i jobafklaringsforløb får ikke opfølgningssamtaler inden for lovens frister. Den primære årsag til forsinkede samtaler er, at jobcentrene ikke indkalder i tide.
  • 35 % af borgerne på sygedagpenge og 20 % af borgerne i jobafklaringsforløb modtager ingen tilbud om fx virksomhedspraktik eller ansættelse med løntilskud.
  • Af de sygemeldte borgere, der ved første samtale havde en arbejdsgiver, har jobcentrene i 41 % af tilfældene ikke taget den lovpligtige kontakt til arbejdsgiver.
  • Lovens muligheder for udveksling af oplysninger, udskrivningsmentorer mv. bruges kun i begrænset omfang med henblik på at koordinere og skabe sammenhæng i myndighedernes indsats.
  • Der mangler digital understøttelse af informationsudvekslingen mellem jobcentre og psykiatrien, og jobcentrene anmoder om lægeattesterne sent i sygedagpengeforløbene. Det indebærer bl.a., at lægeattester ofte er så forsinkede, at jobcentrene ikke kan tilrettelægge indsatsen under hensyn til psykiatriens indsats. 

Statsrevisorerne mener, at Beskæftigelsesministeriet og Sundhedsministeriet har et ansvar for, at der sker en effektiv informationsudveksling.

Beskæftigelses- og sundhedsministerens svarfrist: 4 mdr. 
Der skal indhentes udtalelser fra de 5 regionsråd.

Deltagere i statsrevisormødet:
Henrik Thorup (DF), Klaus Frandsen (RV), Frank Aaen (EL), Mette Abildgaard (KF), Troels Lund Poulsen (V)

Afbud fra:
Leif Lahn Jensen (S)

 

Gitte Korff
Sekretariatschef
Telefon: 3337 5985

Sideansvarlig: Jannie Sølvsteen