Utilfredsstillende sagsbehandlingstider og produktivitet i Nævnenes Hus

19.03.2021

Statsrevisorerne har den 19. marts 2021 afgivet Beretning 12/2020 om sagsbehandlingstider og produktivitet i Nævnenes Hus med denne bemærkning

Nævnenes Hus er en styrelse under Erhvervsministeriet, der sekretariatsbetjener 18 uafhængige domstolslignende klage- og ankenævn og én administrativ klageinstans. Nævnenes Hus blev etableret som en ny styrelse i 2017 som led i regeringsaftalen Bedre Balance I og omfattede udflytning af statslige arbejdspladser og samling af en række nævn. Nævnenes Hus skulle sikre en effektiv sagsbehandling samtidig med en faldende bevilling, som forudsatte, at Nævnenes Hus skulle forbedre produktiviteten. 

De 19 nævn, som Nævnenes Hus sekretariatsbetjener, traf i 2019 afgørelse i ca. 8.500 klagesager inden for områderne erhverv, forbrug, sundhed, miljø og energi. Nævnenes Hus har haft problemer med for lange sagsbehandlingstider for flere nævn, hvilket blev kritiseret af Folketingets Ombudsmand i 2020. Nævnenes Hus har i 2017, 2018 og for perioden 2019-2021 modtaget midlertidige ekstrabevillinger på henholdsvis 14,6 mio. kr., 7 mio. kr. og 42 mio. kr. til at afvikle ophobede sager.

Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Erhvervsministeriet – til trods for flere ekstrabevillinger – ikke har sikret en tilfredsstillende udvikling i produktiviteten og i behandlingen af klagesager efter etableringen af Nævnenes Hus. Den lange sagsbehandlingstid af klagesager er en belastning for de berørte borgere og virksomheder og har indebåret øgede udgifter for staten og samfundet.

Statsrevisorerne bemærker, at det ved etablering af nye statslige institutioner er væsentligt at overveje hastigheden i realiseringen af forudsatte gevinster, og at der er afsat tilstrækkelige resurser til etablering af den givne institution. 

Statsrevisorernes bemærkning er baseret på:

  • At Nævnenes Hus samlet set ikke har reduceret sagsbehandlingstiderne efter etableringen i 2017. På tværs af nævnene steg den gennemsnitlige sagsbehandlingstid fra 6,1 måneder i 2016 til 6,4 måneder i 2017. I 2018 reducerede Nævnenes Hus sagsbehandlingstiden til 4,9 måneder, men i 2019 og i 1. halvår 2020 steg sagsbehandlingstiden på tværs af nævnene til henholdsvis 5,7 måneder og 7,4 måneder.
  • At sagsbehandlingstiderne for de fleste nævn ikke er kortere efter overførslen til Nævnenes Hus sammenlignet med før.
  • At den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Energiklagenævnet, Det Psykiatriske Patientklagenævn, Ankenævnet for Søfartsforhold og Konkurrenceankenævnet er steget efter overførslen til Nævnenes Hus.
  • At Nævnenes Hus først i 2019 har etableret et tilfredsstillende grundlag for at følge de krævede produktivitetsforbedringer.
  • At produktivitetsstigningen i Nævnenes Hus i 2017 kun udgjorde 12 % i forhold til før etableringen, og at Nævnenes Hus dermed ikke nåede en produktivitetsforbedring, der svarede til bevillingsfaldet på 20 % i 2017.
  • At Planklagenævnet, Miljø- og Fødevareklagenævnet, Det Psykiatriske Patientklagenævn, Erhvervsankenævnet, Energiklagenævnet, Ankenævnet for Patenter og Varemærker og Ankenævnet for Praktikpladsvirksomheder i perioden 2017-2019 ikke havde produktivitetsforbedringer, der modsvarer den reducerede bevilling.

Ministerens svarfrist: 2 måneder 

Deltagere i statsrevisormødet:
Henrik Thorup (DF), Klaus Frandsen (RV), Frank Aaen (EL), Britt Bager (V), Mai Mercado (KF), Jesper Petersen (S)

Gitte Korff
Sekretariatschef
Telefon: 3337 5985

Sideansvarlig: Jannie Sølvsteen