Kriminalforsorgens indsats over for dømte er utilfredsstillende

15.03.2019

Statsrevisorerne har den 15. marts 2019 afgivet Beretning 13/2018 om Kriminalforsorgens indsats over for dømte i og uden for fængslerne med denne bemærkning

Ifølge straffuldbyrdelsesloven skal Kriminalforsorgen sikre, at dømte straffes i overensstemmelse med dommen og lovgivningen, og støtte de dømte til en kriminalitetsfri tilværelse. Kriminalforsorgen skal frihedsberøve de ubetinget dømte, der afsoner i fængsler og arresthuse, give dem beskæftigelse og gennemføre en forebyggende indsats. Kriminalforsorgen skal endvidere føre tilsyn med, at de betinget dømte, fodlænkeafsonere og prøveløsladte overholder de vilkår, som er knyttet til deres straf, og gøre en indsats for at forebygge, at de dømte ikke falder tilbage til kriminalitet. Endelig skal Kriminalforsorgen indberette de dømte, hvis de ikke overholder deres vilkår. Der var i 2018 afsat 3,5 mia. kr. til Kriminalforsorgen.

Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at Justitsministeriet ikke har sikret en tilfredsstillende fuldbyrdelse af straffe til dømte i og uden for fængslerne. Det påvirker retsfølelsen i samfundet negativt, at en betydelig del af straffene ikke er fuldbyrdet rettidigt og med den kontrol og konsekvens, som er forudsat i domme, lovgivning og tilsynsregler.

Statsrevisorerne finder, at Kriminalforsorgens tilsyn med betinget dømte, afsonere med fodlænke og prøveløsladte har været utilfredsstillende. 

Statsrevisorerne finder endvidere, at Kriminalforsorgens beskæftigelsesindsats og kriminalpræventive indsats over for ubetinget dømte, der afsoner i fængsler og arresthuse, har været ikke helt tilfredsstillende. 

Statsrevisorernes kritik er bl.a. baseret på:

  • At Kriminalforsorgen for over halvdelen af de betinget dømte, som blev indberettet, ikke iværksætter tilsyn og samfundstjeneste hurtigt nok. Endvidere er kontrollen med dømtes og fodlænkeafsoneres overholdelse af strafvilkår ikke tilstrækkelig, indberetninger herom er ikke  konsekvent, og støtte og vejledning til dømte med fodlænke er meget begrænset.
  • At Kriminalforsorgen for halvdelen af de prøveløsladte, som blev indberettet, ikke har iværksat tilsyn til tiden og i overensstemmelse med tilsynsreglerne.
  • At Kriminalforsorgen i Frihed, der bl.a. fører tilsyn med betinget dømte, har en uensartet praksis for indberetning af vilkårsovertrædelser, hvilket kan være i strid med det forvaltningsretlige lighedsprincip.
  • At Kriminalforsorgen stort set har sikret, at afsonere i fængslerne er beskæftigede. Kriminalforsorgen har imidlertid ikke viden om, hvorvidt beskæftigelsesindsatsen bidrager til, at de indsatte ikke falder tilbage til kriminalitet. Endvidere har Kriminalforsorgen ikke i alle tilfælde igangsat  kriminalpræventive indsatser, der svarer til de behov , som Kriminalforsorgen selv har vurderet, at afsonerne har.

Statsrevisorerne finder det relevant, at Kriminalforsorgen har iværksat et tilsynsprojekt, der bl.a. skal undersøge, om Kriminalforsorgen reagerer ensartet og hensigtsmæssigt på vilkårsovertrædelser, og om der er behov for præcisering af reglerne.

Ministerens svarfrist: 2 mdr.

Gitte Korff
Sekretariatschef
Telefon: 3337 5985