Altså, vi står i dag med Det Økologiske Spisemærke, som er ret populært og en stor succes. Der er 3.000 professionelle køkkener, som har Det Økologiske Spisemærke. Alene i år er der 180 nye køkkener, som har fået spisemærket, og der er 300 steder, hvor man er rykket et niveau op i sit mærke. Vi er i Enhedslisten sikre på, at spisemærkerne skaber øget opmærksomhed på bæredygtighed i offentlige køkkener og private køkkener, og at det med det arbejde, der laves i køkkenet, er med til at få flere plantebaserede fødevarer på menuen, reducere madspildet og øge arbejdsglæden blandt personalet. Det er sådan set det, som to undersøgelser lavet på DTU, har vist. Det er sådan set veldokumenteret, at det, at man har Det Økologiske Spisemærke, er en succes i Danmark.
Jeg synes faktisk, det er lidt specielt at stå her og spørge ind til det. I går fik jeg at vide, at i Tyskland er man ved at kopiere det danske spisemærke. Det er sådan set noget, man vil indføre næste år, fordi man har set, at det faktisk har en effekt i Danmark. Så jeg undrer mig meget over, at der er lagt op til, at man ikke vil videreføre den støtte og den kontrol, der er omkring Det Økologiske Spisemærke.
Når man så samtidig ser på den økologieksport, som vi har i Danmark, som er på over 3 mia. kr., og som der i landbrugsaftalen står skal fordobles, vil jeg sige, at det jo ikke er noget, der sker af sig selv. Der er nogen, der påtager sig en opgave og får støtte til at lave fremstød på fødevaremesser i udlandet, og når vi godt ved, at det for det enkelte firma er dyrt og besværligt at arrangere, men at det har en stor og positiv effekt, at der er nogen, der får støtte til at arrangere et fremstød, og at det kan være med til, at vi eksporterer meget, så undrer jeg mig meget over, at regeringens tilgang er, at man ikke vil videreføre de her to ordninger.
Kan ministeren ikke se, at hvis ikke man understøtter den eksport, bliver den bare ikke fordoblet frem mod 2030?