B 67 Forslag til folketingsbeslutning om kortlægning af chikane mod jøder i Danmark.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 15-11-2023

Fremsat den 15. november 2023 af Steffen Larsen (LA), Sólbjørg Jakobsen (LA) og Alex Vanopslagh (LA)

20231_b67_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 15. november 2023 af Steffen Larsen (LA), Sólbjørg Jakobsen (LA) og Alex Vanopslagh (LA)

Forslag til folketingsbeslutning

om kortlægning af chikane mod jøder i Danmark

Folketinget pålægger regeringen hurtigst muligt at igangsætte en kortlægning, med inddragelse af eksterne fagpersoner og det jødiske samfund, af chikanen mod danske jøder. Kortlægningen skal omfatte omfanget af chikanen, arten af chikane, som de danske jøder udsættes for, de bagvedlæggende årsager til chikanen, og hvilke befolkningsgrupper og/eller politiske bevægelser der står bag chikanen. Kortlægningen skal oversendes til Folketinget senest i juni 2024.

Bemærkninger til forslaget

Siden Hamas' terrorangreb mod uskyldige civile israelere i oktober 2023 har der i medierne været flere historier om danske jøder, der lever i frygt for vold og chikane - alene på grund af deres religiøse overbevisning.

Som samfund har vi en forpligtelse til, at fortidens forfølgelse af jøderne ikke gentager sig. For at kunne gøre det effektivt er der behov for, at vi kender roden til og omfanget af problemet.

Derfor ønsker forslagsstillerne, at der foretages en kortlægning af, hvilken chikane de danske jøder oplever i Danmark, jf. »Utryghed stiger blandt danske jøder efter terrorangreb - mor har bedt sin søn skjule davidsstjernen«, tv2.dk, den 11. oktober 2023.

Det er for forslagsstillerne vigtigt, at roden til chikanen inddrages i sådan en kortlægning. Skyldes det antisemitisme i en bred forstand? Er det politisk motiveret? Er det religiøst motiveret? Er det en del af den igangværende konflikt mellem Israel og Hamas? Hvis vi skal være i stand til at stoppe den chikane, er det nødvendigt at have den viden, og for at undgå, at spekulationer og fordomme får frit løb, vil det være bedre med reel viden om årsag og sammenhæng.

Forslagsstillerne er opmærksomme på den redegørelse om, hvordan politiet og anklagemyndigheden anvender det strafferetlige værn mod bl.a. tilskyndelse til og billigelse af terror m.v. i forbindelse med den seneste tids demonstrationer og offentlige ytringer i relation til konflikten i Israel og Gaza, som regeringen har iværksat, jf. Retsudvalget, alm del - bilag 43. Dette forslag indeholder imidlertid en bredere kortlægning af omfanget af chikane, end regeringen lægger op til med sin redegørelse.

Forslagsstillerne pålægger derfor regeringen hurtigst muligt at iværksætte denne kortlægning, der som minimum indeholder de anførte aspekter. Kortlægningen skal oversendes til Folketinget senest i juni 2024, hvilket må anses at være tidsmæssigt realistisk, idet det bemærkes, at statsministeren har meddelt, at regeringens egen redegørelse, der blev annonceret den 9. november 2023, skal være klar til oversendelse til Statsministeriet og Folketingets Retsudvalg senest den 16. november 2023.

Skriftlig fremsættelse

Steffen Larsen (LA):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om kortlægning af chikane mod jøder i Danmark.

(Beslutningsforslag nr. B 67)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.