B 27 Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af årlige 2-procentsbesparelser på gruppestøttemidlerne til Folketingets partier.

Udvalg: Udvalget for Forretningsordenen
Samling: 2019-20
Status: 2. beh./Forkastet

Betænkning

Afgivet: 11-12-2019

Betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 11. december 2019

20191_b27_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 11. december 2019

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, RV, SF, KF og ALT) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse.

Et mindretal i udvalget (DF, EL, NB og Simon Emil Ammitzbøll-Bille (UFG)) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Samband?sflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Socialdemokratiet og Venstre

Socialdemokratiets og Venstres medlemmer af udvalget bemærker, at Socialdemokratiet og Venstre ikke kan støtte beslutningsforslaget, men grundlæggende er enige i, at det er rimeligt at drøfte de vilkår, der gælder for folketingsmedlemmer, herunder gruppestøtte, orlovsregler, barselsregler, vederlag m.v.

Socialdemokratiet og Venstre ønsker ikke at forringe de samlede vilkår for folkevalgte, da partierne ønsker, at flere og ikke færre danskere engagerer sig i politik og stiller op til at blive folkevalgte - uanset parti.

Det er vigtigt, at de, der er folkevalgte, er repræsentative for danskerne, samtidig med at de er både dygtige, flittige og ansvarsfulde. Det er et stort ansvar at være folkevalgt, og det er derfor heller ikke et almindeligt job, men et grundlovsbestemt hverv. Vilkår og vederlag skal derfor på rimelig vis afspejle dette. En del af de særregler, der gælder for folketingsmedlemmer, hører fortiden til og skal ændres eller afskaffes - det er Socialdemokratiet og Venstre indstillet på, men da forslaget udelukkende forringer vilkårene for folkevalgte, kan Socialdemokratiet og Venstre dog ikke støtte forslaget.

Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget bemærker, at Dansk Folkeparti gerne vil takke Nye Borgerlige for at have fremsat nærværende beslutningsforslag om at indføre en besparelse på 2 pct. af gruppestøttemidlerne. Dansk Folkeparti finder, at når flere af Folketingets partier har været med til at indføre besparelser over for danskerne, så er det kun rimeligt, at folketingspartierne underlægges lignende sparekrav. Derfor støtter Dansk Folkeparti dette forslag.

3. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 7. november 2019 og var til 1. behandling den 22. november 2019. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Forretningsordenen.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 1 møde.

Henrik Dam Kristensen (S) fmd. Karen Ellemann (V) Pia Kjærsgaard (DF) Jens Rohde (RV) Trine Torp (SF) Flemming Møller Mortensen (S) Annette Lind (S) Jesper Petersen (S) Leif Lahn Jensen (S) Lennart Damsbo-Andersen (S) Sofie Carsten Nielsen (RV) Jacob Mark (SF) Jakob Sølvhøj (EL) Uffe Elbæk (ALT) Sophie Løhde (V) Karsten Lauritzen (V) Jakob Ellemann-Jensen (V) Peter Skaarup (DF) Mai Mercado (KF) Pernille Vermund (NB) Simon Emil Ammitzbøll-Bille (UFG)

Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)48
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)42
Dansk Folkeparti (DF)16
Radikale Venstre (RV)16
Socialistisk Folkeparti (SF)14
Enhedslisten (EL)13
Det Konservative Folkeparti (KF)13
Alternativet (ALT)5
Nye Borgerlige (NB)4
Liberal Alliance (LA)3
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1