§ 20-spørgsmål S 944 Om diskrimination.

Til: Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV)
Dato: 06-02-2014
Samling: 2013-14
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 06-02-2014
Endelig besvarelse 14-02-2014
Spørgsmålets ordlyd:
Vil ministeren kommentere det forhold, at en kandidat til Europa-Parlamentsvalget, jf. et opslag på sin Facebook-side, er blevet udelukket fra at deltage i en paneldebat på Aarhus Universitet på grund af sit køn?
Skriftlig begrundelse:
Der henvises til følgende, som er hentet fra Nicolai Svejgaards Facebook-profil: VU DISKRIMINERET FRA PANELDEBAT GRUNDET KANDIDATENS KØN Oprindeligt blev jeg som VU’s kandidat til Europa-Parlamentet kontaktet af en repræsentant fra Europastudier ved Aarhus Universitet, som gerne ville have mig med i et panel af unge kandidater til debat på Europadagen d. 9. maj. Det takkede jeg ja til, men jeg fik så senere besked om, at jeg desværre ikke kunne sidde med i panelet alligevel, eftersom arrangementet skulle (citat fra mail) »opfylde nogle krav om kvoter. Dvs. panelet ikke kun udelukkende må bestå af mænd.« Idéen med ligestilling er vel at bekæmpe diskrimination, men hér blev jeg altså venligst vist ned under et nyt glasloft. Nu skal arrangørerne ikke høre noget for det, de er jo bare tvunget til at følge AU’s retningslinjer og dermed forfordele VU, så VU ikke kan få sin kandidat i panelet på linje med andre kandidater. AU’s ligestillingspolitik, som også påvirker ansættelser og forskningsbevillinger, forekommer mig diskriminerende og forfejlet og har udemokratiske konsekvenser i dette tilfælde, men den er desværre ikke en enlig svale. Ud fra samme tankesæt har EU’s justitskommissær, Viviane Reding, et ønske om at indføre kønskvoter for bestyrelser i hele EU – det har jeg godt nok ikke, og den slags tiltag vil jeg bekæmpe med næb og klør i valgkampen såvel som i Europa-Parlamentet, hvis jeg skulle opnå valg. Der kommer ikke noget godt ud af at sætte kromosomer over kvalifikationer, uanset om det er til en lille paneldebat i Aarhus eller i bestyrelsen i et multinationalt selskab.
Dokumentdato: 14-02-2014
Modtaget: 14-02-2014
Omdelt: 14-02-2014

Svar på spm. nr. S 944: Vil ministeren kommentere det forhold, at en kandidat til Europa-Parlamentsvalget, jf. et opslag på sin Facebook-side, er blevet udelukket fra at deltage i en paneldebat på Aarhus Universitet på grund af sit køn?

Svar på spm. nr. S 944 (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 06-02-2014
Modtaget: 06-02-2014
Omdelt: 06-02-2014

Vil ministeren kommentere det forhold, at en kandidat til Europa-Parlamentsvalget, jf. et opslag på sin Facebook-side, er blevet udelukket fra at deltage i en paneldebat på Aarhus Universitet på grund af sit køn?

Vil ministeren kommentere det forhold, at en kandidat til Europa-Parlamentsvalget, jf. et opslag på sin Facebook-side, er blevet udelukket fra at deltage i en paneldebat på Aarhus Universitet på grund af sit køn? (pdf-version)
Html-version