L 115 Forslag til lov om ændring af lov om udnævnelse af biskopper og om stiftsbåndsløsning og forskellige andre love.

(Ansættelse af nyudnævnte biskopper på længerevarende åremål samt forhøjelse af den pligtige afgangsalder for præster, provster og biskopper).

Af: Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Kirkeudvalget
Samling: 2009-10
Status: Bortfaldet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-01-2010
1. behandlet / henvist til udvalg 04-03-2010
Ministerområde:
Kirkeministeriet
Resumé:
Ifølge lovforslaget skulle der indføres ansættelse på længerevarende åremål - 12 år - for nyudnævnte biskopper i folkekirken. Herudover ville ifølge lovforslaget den pligtige afgangsalder for tjenestemandsansatte præster, provster og biskopper i folkekirken blive øget fra 70 år til 75 år. Denne del af lovforslaget fremsattes, i forlængelse af at tjenestemandslovens generelle pligtige afgangsalder på 70 år blev ophævet med virkning fra den 19. juni 2008. Ved den lejlighed opretholdtes den pligtige afgangsalder på 70 år for folkekirkens vedkommende, og det blev i bemærkningerne til lovforslaget anført, at spørgsmålet om pligtig afgangsalder for folkekirken forudsatte overvejelser under hensyntagen til de særlige forhold, der gælder for disse stillinger, herunder menighedsrådenes kaldsret.
En arbejdsgruppe med repræsentanter for Kirkeministeriet, Landsforeningen af Menighedsråd, biskopperne, Den danske Præsteforening og Danmarks Provsteforening fik herefter til opgave at komme med forslag til, hvordan en eventuel ophævelse af den pligtige afgangsalder kunne fastsættes i forhold til præster, provster og biskopper, og at komme med forslag til, hvorledes fremtidig ansættelse af biskopper kunne finde sted på længerevarende åremål. Lovforslaget var udarbejdet på baggrund af både forslagene i arbejdsgruppens rapport og høringssvarene hertil.