L 139 Forslag til lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden.

(Støtte til udarbejdelse af ansøgning m.v. til Forebyggelsesfonden).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-02-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l139_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2009)

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden (Støtte til udarbejdelse af ansøgning m.v. til Forebyggelsesfonden)

(Lovforslag nr. L 139).

Lovforslaget om støtte til udarbejdelse af bl.a. ansøgninger til Forebyggelsesfonden udmønter en del af aftalen mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om fordelingen og prioriteringen af Forebyggelsesfondens midler for 2009. Der indføres en tilskudsordning, hvis formål det er at sikre flere kvalificerede ansøgninger til Forebyggelsesfonden fra de mindre, private virksomheder.


Forebyggelsesfonden har på nuværende tidspunkt en samlet kapital på ca. 2,5 mia. kr. og kan yde støtte til projekter, der har til formål at forebygge fysisk og psykisk nedslidning på arbejdspladser.


Hensigten med denne tilskudsordning er at støtte de virksomheder, som ikke selv har de nødvendige faglige og økonomiske ressourcer til at udarbejde en kvalificeret ansøgning.


Regeringen ønsker at tilskynde disse virksomheder til at søge Forebyggelsesfonden om støtte, mens det samtidig sikres, at virksomhedernes ansøgninger lever op til de kvalitetskrav, der kræves for, at virksomheden kan få støtte til at gennemføre et projekt.


Over 90 pct. af de private virksomheder i Danmark har under 50 ansatte. Omkring halvdelen af de beskæftigede i den private sektor er ansat i virksomheder med under 50 ansatte.


Regeringen ønsker at sikre, at også disse ansatte drager fordel af de muligheder, der er skabt med oprettelsen af Forebyggelsesfonden. I lyset heraf finder regeringen, at der er for få ansøgninger fra de mindre, private virksomheder.


Derfor vil vi nu give disse virksomheder mulighed for at få et økonomisk tilskud til, at fx konsulenter eller anden ekstern bistand bistår virksomheden med at søge fonden om støtte.


Tilskud er bl.a. betinget af, at ansøgeren opfylder Forebyggelsesfondens kvalitetskriterier. Det vil således ikke være afgørende, om selve projektet i sidste ende modtager støtte fra fonden.


Herudover vil det selvfølgelig være en betingelse, at støtten kan ydes i overensstemmelse med gældende EU statsstøtte-regler.


Det forventes, at den foreslåede tilskudsordning sammen med en forstærket information og vejledning fra Forebyggelsesfondens side kan øge de mindre, private virksomheders andel af de samlede ansøgninger. Dette skulle gerne sikre, at flere ansatte i disse virksomheder fremover vil nyde godt af tiltag muliggjort af Forebyggelsesfondens midler.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.