L 15 Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven og lov om vægtafgift af motorkøretøjer m.v. (Nedvejning af varebiler).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-11-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l15_fremsaettelsestale (html)

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven og lov om vægtafgift af motorkøretøjer mv. (Nedvejning af varebiler)

(Lovforslag nr. L 15).

Lovforslaget har til formål at fjerne en utilsigtet konsekvens af ændringerne i registreringsafgiften og vægtafgiften i foråret, jf. lov nr. 541 af 6. juni 2007 om ændring af registreringsafgiftsloven og vægtafgiftsloven.


Lovforslaget er rettet mod varebiler, der er eller bliver nedvejet fra en tilladt totalvægt over 2.000 kg til en tilladt totalvægt på 2.000 kg eller mindre efter den 24. april 2007.


Der er i stort omfang sket sådanne nedvejninger for at spare afgifter efter vægtafgiftsloven.


Ved afgiftsomlægningen i foråret blev vægtgrænsen i registreringsafgiftsloven på 2 tons for varebiler fjernet.


Herved blev registreringsafgiften for varebiler på 2-2½ tons og varebiler ikke over 2 tons den samme. Dette har gjort det attraktivt at nedveje varebiler fra en tilladt totalvægt på over 2 tons til 2 tons eller mindre for derved at spare løbende afgifter efter vægtafgiftsloven.


Den årlige besparelse kan blive på op til ca. 5.650 kr. for en varebil.


Foreløbig skønnes ca. 42.000 varebiler at være nedvejet siden den 24. april 2007.


Der stilles nu forslag om at stoppe dette. Der skal være balance mellem den registreringsafgift, der er betalt for en varebil, og den vægtafgift mv., der løbende opkræves for bilen.


Efter lovforslaget skal der som udgangspunkt fremover betales afgifter efter vægtafgiftsloven, som om bilen ikke var blevet nedvejet.


Det sker ved, at de nedvejede varebiler får en anmærkning i Centralregisteret for Motorkøretøjer om, at bilen fremover skal beskattes efter vægtafgiftsloven efter satserne for biler med en tilladt totalvægt i intervallet 2.001-2.500 kg, uanset at bilen er registreret i Centralregisteret med en lavere tilladt totalvægt.


Den højere vægtafgift mv. vil blive opkrævet fra januar måned 2008. De, der har nedvejet, slipper således med en lavere vægtafgift mv. frem til dette tidspunkt.


Samtidig stilles der forslag om, at biler, der nedvejes efter lovforslagets fremsættelse, skal afgiftsberigtiges på ny med 95 pct. efter registreringsafgiftsloven.


Det foreslås ligeledes, at biler, der er registreret første gang før den 25. april 2007 i Danmark eller i udlandet, og som fra den 28. november 2007 registreres i Centralregisteret for Motorkøretøjer som en varebil med en tilladt totalvægt på ikke over 2 tons, afgiftsbelægges - efter ejerens valg - enten


- med 95 pct., eller

- med 50 pct., kombineret med løbende afgift efter vægtafgiftsloven efter reglerne for varebiler med en tilladt totalvægt i intervallet 2.001-2.500 kg.



Med lovforslaget undgås et tab i statens indtægter fra vægtafgiften på ca. 170 mio. kr. årligt for ca. 42.000 nedvejede biler. Derudover vil valgfriheden mellem registreringsafgift på 50 pct. henholdsvis 95 pct. for varebiler, der er registreret første gang før den 25. april 2007, medfører en reduktion i statens indtægter fra registreringsafgiften på ca. 10-15 mio. kr. årligt i en årrække, hvorefter provenutabet reduceres gradvist.


På denne baggrund anbefales det, at Folketingets behandling af lovforslaget gennemføres inden jul, og at der dispenseres fra reglen i Folketingets forretningsorden om, at der skal gå 30 dage fra lovforslagets fremsættelse til det vedtagelse.


Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets hurtige og velvillige behandling.