Leksikon

Ord og vendinger fra Folketingets arbejdsområde.

Titel Teaser
Flertalsregering De partier i Folketinget, som har ministre i regeringen, kaldes regeringspartier. Hvis regeringspartierne selv har flertallet i Folketinget, er det en flertalsregering.
Forhandling Debat om en sag eller et emne i Folketingssalen.
Folketinget Det danske parlament kaldes Folketinget. Det består af 179 folketingsmedlemmer. De 175 vælges i Danmark, to vælges i Grønland og to vælges på Færøerne.
Folketingssekretær En embedsperson ansat i Folketingets Administration. Vedkommende hjælper Folketingets formand med at planlægge arbejdet i Folketingssalen.
Forfatning En forfatning beskriver de helt overordnede rammer for en stat og dens opbygning. I Danmark er det grundloven.
Forordning En forordning er en af de retsakter, der anvendes i EU-lovgivning. En forordning er almengyldig, dvs. at den ikke retter sig mod en bestemt personkreds eller institution.
Foretræde En mulighed for borgere, foreninger, interesseorganisationer og lignende for at møde op i et folketingsudvalg. Et foretræde varer 15 minutter. Her kan de fremmødte fortælle om deres holdning til et emne eller et forslag, udvalget arbejder med.
Forslag til vedtagelse En særlig form for beslutningsforslag, som folketingsmedlemmer kan fremsætte under forespørgselsdebatter og åbningsdebatten.
Folketingsbeslutning Et beslutningsforslag, der er behandlet og vedtaget i Folketingssalen, kaldes en folketingsbeslutning.
Fremsættelse Et lovforslag eller beslutningsforslag skal fremsættes, før det kan blive behandlet i Folketinget. Det sker, ved at Folketingets formand læser forslagets titel op fra talerstolen og siger, hvem der stiller forslaget.
Finanslov Finansloven fastlægger, hvad staten skal bruge sine penge på i det kommende år; hvor meget der skal gå til skoler, forsvar, hospitaler osv.
Finansudvalget Finansudvalget er det udvalg i Folketinget, der beskæftiger sig med bevillingslovgivningen og generel økonomisk politik.
Folketingets formand Folketingets formand har det overordnede ansvar for tilrettelæggelsen og afviklingen af Folketingets arbejde og leder forhandlingerne i Folketingssalen. Formanden er et af fem medlemmer af Folketingets Præsidium.
Folketingsgruppe Folketingsmedlemmer valgt for samme parti danner typisk en folketingsgruppe.
Folketingssalen Folketingssalen er de 179 folketingsmedlemmers centrale mødelokale.
Folketingstidende Folketingstidende er Folketingets officielle sted for offentliggørelse af de autoritative dokumenter, der behandles i Folketingssalen. Folketingstidende udgives i dag elektronisk på folketingstidende.dk
Folketingssamling Folketingsåret deles op i to folketingssamlinger, når der har været folketingsvalg.
Folketingsåret Folketingsåret går fra den første tirsdag i oktober til den første tirsdag i oktober det følgende år.
Frihedsrettigheder Grundloven giver borgerne en række frihedsrettigheder, som f.eks. ytringsfrihed, religionsfrihed, politisk uafhængighed, forsamlingsfrihed og foreningsfrihed. Disse frihedsrettigheder står i kapitel otte i grundloven.
Forespørgsel Hvis et eller flere folketingsmedlemmer ønsker at få en sag eller et emne til debat i Folketingssalen, kan de stille en forespørgsel til en minister.
Folkeafstemninger Normalt stemmer Folketinget om, hvilke love der skal gælde. Men i ganske særlige tilfælde bliver befolkningen bedt om at tage stilling til et lovforslag. Det sker ved en folkeafstemning.
Forretningsorden Reglerne for, hvordan arbejdet i Folketinget tilrettelægges og afvikles, står i Folketingets forretningsorden.
Folketingsvalg Ved et folketingsvalg vælger den danske befolkning, hvem der skal være medlemmer af Folketinget. Der skal være folketingsvalg mindst hvert fjerde år. Det er statsministeren, der udskriver folketingsvalg.
Din søgning gav 23 resultater
Vist pr. side: 25 50 100 200