Udlændinge- og Integrationsudvalget besøger Sjælsmark, Ellebæk og Sandholm

20.01.2020

Udlændinge og Integrationsudvalget har i de senere år haft en fast praksis om at besøge institutioner på udvalgets område. I dette folketingsår har udvalget bl.a. valgt at besøge modtagecenteret i Sandholm, udrejsecenter Sjælsmark og udlændingecenter Ellebæk.

Udvalgets formand, Christian Rabjerg Madsen (S), udtaler i den forbindelse: »Det er vigtigt, at vi som udvalg har disse muligheder for at danne os førstehåndsindtryk af arbejdet i nogle af de centrale institutioner på udlændingeområdet. Det giver en god bases for det videre arbejde i udvalget og i Folketingssalen.«

Udrejsecenter Sjælsmark har været i brug siden 2015- I starten af januar husede centeret 256 personer. Beboerne på Sjælsmark er primært sammensat af afviste asylansøgere samt udlændinge, der skal tilbageføres til et andet EU/EØS- land efter Dublinforordningen. Størstedelen af beboerne kommer fra Iran (138), herefter Irak (36) og Afghanistan (10). Regeringen har indgået aftale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten om, at børnefamilier som har fået afslag på asyl, får tilbud om at flytte fra Udrejsecenter Sjælsmark til Center Avnstrup senest april 2020. 

Udlændingecenter Ellebæk har eksisteret siden 1989, og huser 135 personer. Beboerne er sammensat af 111 frihedsberøvede og 24 varetægtsfængslede asylansøgere. 13 af de frihedsberøvede asylansøgere er kvinder. Udlændingecenter Ellebæk har været genstand for offentlig debat efter Europarådets komité til forebyggelse af tortur kritiserede forholdene i en rapport offentliggjort den 7. januar 2020.

Center Sandholm har siden 1985 fungeret som modtagercenter for nyankomne asylansøgere, og har siden 2015 desuden huset en afdeling for uledsagede mindreårige med gadeorienteret adfærd. I 2018 etableredes et separat børnecenter på Sandholm. Børnecenter Sandholm rummer for øjeblikket 13 uledsagede mindreårige. Modtagecenteret Sandholm havde i starten af januar 162 personer, hvoraf de tre største nationaliteter er hhv. Syrien (33), Georgien (16) og Iran (14).

Deltagere
Christian Rabjerg Madsen, S (formand)
Heidi Bank (S) 
Morten Dahlin (V)
Mads Fuglede (V)
Marlene Ambo-Rasmussen (V)
Pia Kjærsgaard (DF)
Peter Skaarup (DF)
Marie Krarup (DF)
Rasmus Jarlov (KF)
Sikandar Siddique (ALT)

Program og faktaark kan læses her: »Link til program og faktaark«