Folketinget deltog i Nairobi Summit i Kenya med fokus på kvinder og pigers rettigheder

19.11.2019

Syv medlemmer af Folketinget deltog i sidste uge i Nairobi-topmødet ”Nairobi Summit on ICPD25: Accelerating the Promise”, hvor kvinder og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder var på dagsordenen. Danmark var sammen med Kenya og FN’s Befolkningsfond (UNFPA) værter for topmødet.

Nairobi-topmødet markerede 25-året for 179 landes vedtagelse af Kairo-handlingsplanen i 1994. Handlingsplanen gav kvinder og pigers ret til at bestemme over egen krop forrang over befolkningskontrol og begrænsning af fødselstal. Der er siden 1994 sket fremskridt verdenen over, men der er stadig et langt stykke vej igen – og en række basale rettigheder er under gevaldigt pres for at blive rullet tilbage.

Kvinders og pigers rettigheder er globalt under pres

På topmødet fejrede man de sidste 25 års fremskridt, som f.eks. at teenagefødsler er faldet med 32%, at mødre-dødelighed er faldet med 40%, og at omskæring af piger er faldet cirka en tredjedel i 24 lande. Men topmødet satte også fokus på de mange dele af Kairo-handlingsplanen, som endnu ikke er slået igennem, som f.eks. at 830 kvinder stadig dagligt dør under fødsler, at 33.000 piger under 18 år hver dag bliver gift, og at 232 millioner kvinder ikke har adgang til moderne prævention.

Internationalt er Danmark helt i front som fortaler og forkæmper for kvinder og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder. Derfor var Danmark også stærkt repræsenteret, og både Kronprinsessen, udviklingsministeren og syv folketingsmedlemmer deltog, da 170 nationer, unge, civilsamfund og privatsektorrepræsentanter mødtes for at gøre status over fremskridt og for at drøfte, hvad der skal til for at sikre alle kvinder og pigers ret til at bestemme over deres egen krop.

Karen Ellemann (V) udtaler: »Det er afgørende, at Danmark aktivt støtter op om denne vigtige globale dagsorden – som fortsat er under gevaldigt pres fra en række lande. Derfor er jeg også rigtig glad for, at Folketinget har kunnet stille med en stor delegation for dermed at markere Danmarks klare holdning til kvinder og pigers rettigheder. Vi har vist, at både oppositionen og regeringen står samlet i den globale kamp for piger og kvinders basale rettigheder til at bestemme over egen krop. Vi har også alle fået en stor faglig viden med hjem, og skabt nye alliancer og netværk til i vores politiske virke at arbejde videre med denne vigtige problemstilling«. 

For at vise at Danmark står samlet omkring denne dagsorden, afgav Karen Ellemann, som repræsentant fra oppositionen, Danmarks afsluttende bemærkning på topmødet i udviklingsministerens fravær. Her slog hun bl.a. fast, at Danmark fortsat vil arbejde aktivt for at fremme piger og kvinders rettigheder globalt.

De syv deltagende folketingsmedlemmer var Ellen Trane Nørby (V), Katarina Ammitzbøll (KF), Karen Ellemann (V), Mette Gjerskov (S), Birgitte Vind (S), Ulla Tørnæs (V) og Jane Heitmann (V).

På billedet ses Natalia Kanem, Executive Director for UNPFA, William Ruto, Kenyas vice-præsident, og Karen Ellemann (V), formand for Folketingets tværpolitiske netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.