Brevstemmer ved folketingsvalg

13.05.2019

Hvis du er forhindret i at møde op og stemme på valgdagen den 5. juni 2019, kan du i stedet brevstemme. Det kan du gøre fra den 15. maj til den 1. juni 2019.

Nogle borgere er af forskellige grunde forhindret i at møde op på valgdagen og afgive deres stemme. For at sikre, at alle kan deltage i folketingsvalget på lige vilkår, er det derfor muligt at brevstemme inden selve valgdagen. En brevstemme kan afgives fra 3 uger før valget, dog senest den tredjesidste hverdag før valgdagen, også på en lørdag.

På brevstemmestedet får du udleveret stemmematerialet, når du viser din legitimation (f.eks. sundhedskort, kørekort eller pas). Du kan ikke brevstemme uden legitimation. Du behøver dog ikke medbringe et valgkort, da det først bliver udsendt tæt på valgdagen. 

Du brevstemmer bl.a. på borgerservicecentre, men det er en god ide i god tid at undersøge, hvor du kan brevstemme.

Du kan brevstemme fra udlandet

Vælgere, der opholder sig midlertidigt i udlandet, f.eks. på ferie eller studie- eller forretningsrejse, kan brevstemme på danske ambassader og konsulater fra 3 måneder før valgdagen.

Vælgere, der bor fast i udlandet, har som udgangspunkt ikke ret til at stemme til folketingsvalg. Enkelte grupper af danske statsborgere, der har bevaret en særlig tilknytning til Danmark, kan dog søge om at bevare deres valgret til folketingsvalg, europaparlamentsvalg og folkeafstemninger i en tidsbegrænset periode. 

Er du ansat ved forsvaret eller på danske havanlæg, er du passager på et dansk skib i udenrigsfart eller bosat i Danmark, men opholder dig på Færøerne eller i Grønland, er der særskilte muligheder for at brevstemme.

Læs om brevstemmeafgivning på Økonomi- og Indenrigsministeriets valgside