Ny undersøgelsesform vil styrke Folketingets kontrol med regeringen

20.02.2019

Et parlamentarisk redskab, der kendes fra udlandet, kan være på vej i Folketinget

Folketingets formand Pia Kjærsgaard præsenterede onsdag den 20. februar Udvalget for Forretningsordenen (UFO) for et forslag til en ny parlamentarisk undersøgelsesform, der vil styrke Folketingets muligheder for at føre kontrol med regeringen.

Dermed tager formanden det første skridt til at indføre en undersøgelse, der findes i mange af de lande, Danmark normalt sammenligner sig med.

”Det har været en mærkesag for mig at udvikle et effektivt og smidigt redskab, som Folketinget kan bruge til at komme dybere ned i en bestemt sag i regeringsmagten. En undersøgelseskommission koster mange ressourcer og kan være 4-5 år om at afslutte sit arbejde. Det betyder, at den involverede minister, Folketinget og offentligheden skal vente flere år på en konklusion, og det er ikke tilfredsstillende for nogen parter”, siger Pia Kjærsgaard.

Den parlamentariske undersøgelse er tænkt som et redskab mellem at kalde en minister i samråd og nedsætte en undersøgelseskommission. Det er de muligheder, der findes i dag, hvis Folketinget ønsker at kaste lys over en ministers embedsførelse.  

Det er tanken at lade den parlamentariske undersøgelse fokusere på samme emner og forhold, som en undersøgelseskommission i dag har lovhjemmel til at afdække.

Ifølge forslaget skal det være muligt for et flertal i Folketinget at indlede en parlamentarisk undersøgelse, men det indgår også i modellen at give et mindretal på f.eks. 80 medlemmer samme ret. 

I sidste ende vil det være op til UFO at afgøre formen for undersøgelsen. UFO kan vælge, om det skal være det relevante udvalg i Folketinget eller UFO selv, som skal stå for selve undersøgelsen, ligesom sagkyndige, f.eks. advokater, forskere eller lignende, kan forestå undersøgelsen på UFO’s vegne. Undersøgelsen skal afsluttes med en beretning til UFO.

Pia Kjærsgaard slår fast, at den parlamentariske undersøgelse alene retter sig mod ministerens embedsførelse. 

Embedsmændenes ansvar må i givet fald håndteres i andet regi. Modellen indeholder derfor en række retssikkerhedsgarantier for de embedsmænd, som kan blive omfattet af en undersøgelse.

Forslaget skal også behandles i Præsidiet, og i tilfælde af tilslutning er næste skridt at udarbejde et lovforslag og eventuelt en ændring af Folketingets forretningsorden
 

Sideansvarlig: Claus Brask