Høring om levedygtige landsbyer

07.02.2019

Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer holder høring om status på opfølgning på Udvalget for levedygtige landsbyers anbefalinger. Høringen bliver afholdt onsdag den 20. februar 2019 kl. 14.30-16.00 i vær. 1-133 på Christiansborg.

Formålet med høring er at få drøftet status for opfølgningen på Udvalget for levedygtige landsbyers 17 anbefalinger, og hvordan der fremadrettet bliver arbejde med anbefalingerne og med udviklingen af landsbyerne i øvrigt. 
  
På høringen vil der bl.a. være oplæg fra:

- Erhvervsministeren Rasmus Jarlov om status for regeringens opfølgning på Udvalgets for levedygtige landsbyers anbefalinger, som er rettet mod staten, samt ministeriets opfølgning på udvalgets andre anbefalinger og ministeriets arbejde med udvikling af landsbyerne i øvrigt.
- Leon Sebbelin (RV), formand for KL's Kultur-, Erhverv- og Planudvalg og borgmester i Rebild Kommune, om kommunernes arbejde med udmøntning af Udvalgets for levedygtige landsbyers anbefalinger, herunder belyst med konkrete eksempler på kommunernes arbejde for at skabe og bevare levedygtige landsbyer
- Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, og formand for Viborg Landsbysammenslutning (Vibland), Lone Kastberg. Oplæggene handler om civilsamfundets (foreninger, virksomheder og landsbyer m.v.) indsatser for og arbejde med at følge op på Udvalget for levedygtiges landsbyers anbefalinger og udvikling af landsbyerne i øvrigt, herunder belyst ved konkrete eksempler.

Program for høringen fremgår her.

Baggrund
Erhvervsministeren nedsatte i juli 2017 Udvalget for levedygtige landsbyer, som en del af den politiske aftale mellem regeringen, S og DF om ”Danmark i balance” og modernisering af planloven.  Udvalget skulle sætte et fornyet fokus på landsbyernes fremtid med fokus på nye muligheder for at drive virksomhed, arbejde og bo i landsbyerne. Udvalgets arbejde skulle munde ud i konkrete anbefalinger til, hvordan landsbyer kan være levedygtige og løbende omstille sig.

Udvalget for Levedygtige Landsbyer afleverede i april 2018 sin rapport til regeringen. Rapporten indeholdt 17 anbefalinger. Oversigt over anbefalingerne fremgår her.

Udvalget for Landdistrikter og Øer afholdt den 16. maj 2018 en høring med det formål at få præsenteret og drøftet Udvalget for levedygtige udvalgs rapport, og hvordan udvalgets anbefalinger kan medvirke til at styrke landsbyudviklingen. Videoen af høringen fremgår her.

Erhvervsministerens notat af 26. november 2018 om status på regeringens opfølgning på Udvalgets for levedygtige landsbyers anbefalinger fremgår her

Høringen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Tilmelding skal ske senest dagen før kl. 12. Der er et begrænset antal pladser til høringen, og pladserne vil blive fordelt efter først til mølle-princippet.

Tilmeld dig ved at oplyse navn, mail samt organisation/virksomhed til studentermedhjælper, Sofia Lauritsen, her.

Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time, inden høringen starter. Det er tilladt at optage lyd og billeder under høringen, hvis det kan ske uden at forstyrre høringens afvikling i øvrigt.

Høringen tv-optages og vil blive vist live her på Folketingets hjemmeside, hvor den også kan findes efterfølgende under "TV fra Folketinget". Desuden vises høringen forskudt på Folketingets tv-kanal.
 

Sideansvarlig: Jørgen Nielsen